Novi pogoni za preradu ribe u Istri

KAŠTELIR – U poslovnoj zoni Kaštelir-Labinci otvoreni su novoizgrađeni pogoni za preradu ribe i morskih organizama Ribarske zadruge Istra. Riječ je o investiciji vrijednoj 14 milijuna kuna značajnoj za ribarstvo, važnu gospodarsku granu na ovim područjima, poručili su iz Istarske županije, koja je inicijator projekta.

Projekt izgradnje pogona za preradu ribe i morskih organizama pokrenut je 2010. godine, a novosagrađen projekt prostire se na 1000 mpovršine, te je jedan od najmodernijih polivalentnih pogona za proizvodnju ribljih prerađevina. Opremljenost postrojenja je prilagođena strukturi ulova njihovih ribara i omogućuje proizvodnju s raznovrsnim stupnjem finalizacije od jednostavnog evisceriranja i dekapitiranja preko soljenja i mariniranja do dimljenja, pečenja i kuhanja.

Ribarska zadruga Istra je osnovana 2004. godine i trenutno ima 50 članova ribara sa sjeverozapadne obale Istre. Osnivanje zadruga istarskim se ribarima omogućuje novi oblik funkcioniranja, te se poboljšava i unapređuje njihovo poslovanje.

Cilj: Riba u prehrani predškolske i školske djece

„Istarska županija je zajedno s istarskim Lokalnim akcijskim grupama u ribarstvu – LAGUR-ima inicirala i projekt „More od malih nogu“ s ciljem uvođenja ribe u prehranu predškolskih ustanova i škola, a upravo će ovaj pogon plasirati ribu koju će jesti naša djeca“, rekao je prilikom otvaranja župan Valter Flego.

R.I.