Plivali s dupinom, no ne znaju da je upravo to opasno i kažnjivo!

SLANO – Kupači u Slanom iznenadili su se kad ih je posjetio nitko do repom i njuškom – dupin! Snimku su na svojoj Facebook stranici objavili iz tamošnje ACI Marine.

Oprez! Dupini nisu igračke, nego zaigrane i opasne životinje od 300 kg

Iako je vjerojatno san brojnih ljubitelja mora zaplivati s dupinom, treba znati da je dupin prije svega divlja životinja. Iako vrlo inteligentan i na prvi pogled drag i mio, ponašanje ovog morskog sisavca može biti i vrlo nepredvidljivo. Dupini u pravilu nisu agresivni i ne napadaju ljude, ali postoje iznimke; kad štite mladunčad ili ako se osjete ugroženi. Zato valja biti oprezan!

Dobri dupin, dominantna vrsta u Jadranskom moru može narasti od 2 do 4 m u duljinu i težiti između 200 i 500 kg. To je sisavac koji je u svom elementu – moru, dok čovjek to nije.

Photo: Jurica Gašpar

Samotni dupin nije jedinstven slučaj

Nije do kraja razjašnjeno zašto se jedinke dupina razdvajaju i približavaju ljudima, ali stručnjaci takve nazivaju “samotnim” ili “solitarnim” dupinima. Poznati su nedavni slučajevi u Boki Kotorskoj dupina Joce ili Bobija u Karinskom moru.

U ovakvim situacijama dupini se navikavaju na ljude, a ljudima jedinka postaje atrakcija. Nekontrolirane interakcije i brojnost susreta, nerijetko dovode i do paljenja obrambenog mehanizma kod životinje i u krajnjim situacijama buđenja agresije. Zabilježeno je na desetke slučajeva agresivnih susreta, koji su završili ozljeđivanjem, primjerice dupini Stinky u Australiji, Donny i Dave u Velikoj Britaniji, Moko na Novom Zelandu, JoJo na otočju Caicos, samo su izdvojeni primjeri.

Photo: Jurica Gašpar

Strogo zaštićena vrsta

Svi dupini kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode. Osim kazni za njihovo ozlijeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje te držanje u zatočeništvu, treba znati da je namjerno uznemiravanje dupina – protupravno djelo, pa su i ovi ljudi na snimci temeljem Zakona o zaštiti prirode, u prekršaju. Poznat je slučaj da je muškarac kod Pule 2004. godine odležao 24 dana u zatvoru i platio 7 tisuća kuna kazne zbog uznemiravanja 30-ak dobrih dupina!

Stoga, ukoliko vidite druge da uznemiravaju zaštićene morske sisavce, prijavite ih najbližoj policijskoj postaji ili Inspekciji za zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ako ste pak sami svjedoci susreta s dobrim dupinom ili nekom drugom zaštićenom vrstom Jadrana, uživajte u pogledu iz sigurne udaljenosti, ne spuštajte se u more da bi plivali/ronili sa životinjom i ne hranite je. Dupine, kao i sve druge divlje životinje, najbolje je pustiti na miru.

D.G.