Po jakoj buri spašeno 16 osoba s 4 pedaline i dvije s kajakom!

Foto: Morski HR / Ilustracija

Tijekom nedjelje, na više područja nadzora sigurnosti plovidbe zaprimljeni su pozivi o pomorskim nezgodama manjeg ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili značajnije štete. Nažalost, i dalje je primjetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su djelomično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uvjete na moru, priopćila je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru. 

Pedalirali uz splitsku luku, no odnijela ih bura

15. srpnja u 19.45 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split zaprimili su poziv pogibelji od P.P. (rođen 2001. godine), hrvatski državljanin, koji je zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgzbili nadzor usljed izrazito jakih udara bure na poziciji 300 metara južno od lukobrana Gradske luke Split, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split koji su isplovili u spasilačku akciju. Obzirom da je u trenutku dojave LK Split na raspolaganju imala jedan spasilački brod, u akciju su angažirani i djelatnici Lučke uprave Split, koji su pomogli u evakuaciji osoba sa pedalina. Ova spasilačka akcija okončana je u 20.40 sati, kada je spašenih i neozlijeđenih 16 osoba iskrcano u Gradskoj luci. Napuštene pedaline ostavljene su plutati jer zbog jakog nevremena nije bilo moguće poduzeti tegalj, stoga je MRCC Rijeka o plutajućim objektima uputila obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu.

Nisu pratili prognozu, pa veslali kajakom do Unija

U nedjelju, u 08.45 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o nestanku kajaka sa dvoje Francuza nošenih jakom burom, koji su ranije jutros odveslali iz uvale Ustrine prema Unijama, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj, odnosno, Pomorska policija Rijeka, čije plovilo se u trenutku dojave nalazilo najbliže predviđenoj poziciji nestalih Francuza, stoga su u potražno – spasilačku akciju odmah isplovili službenici PP Rijeka, koji su u 10.00 sati javili u MRCC Rijeka o pronalasku dvoje živih i neozlijeđenih Francuza, od kojih je jedan bio relativno pothlađen te je po iskrcaju na obalu preuzet od djelatnika Hitne medicinske pomoći, čime je akcija uspješno okončana.

R.I.