Zračne snage na požarištima od Istre do Dalmacije

Foto: Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga RH iz Zemunika, angažirane su u nedjelju, u gašenju više  požara na prostoru od Istre do Dalmacije, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Na požarištu na otoku Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara sudjelovala su tri Candaira, a na požarištu Košljun na otoku Pagu u dva su navrata požar gasila po tri Canadaira.

Novo požarište razvilo se u Vrani kod Biograda na moru gdje je bio angažiran jedan Canadair, a odmah nakon toga dva Canadaira poletjela su prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar na ovom požarištu. Prvi put u ovoj protupožarnoj sezoni zračne snage angažirane su na području Istre i to na požarištu Vodnjan gdje je požar gasio jedan Canadair.

U popodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gdje je upućeno pet Canadaira, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga dolaze i za najnovije požarište kod Lišana Ostrovičkih.

Na požarišta Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac zračne su se snage dva puta pokušavale probiti do požarišta, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti s gašenjem požara. Prema riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO pukovnika Maria Pleše, vjetar je jučer kasno popodne puhao snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na ta požarišta uputile zračne snage.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 81 požara (34 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po  jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 650 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 20 000 tona vode te prevezli 173 zemaljska vatrogasca i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

R.I.