Nakon 4 dana borbe s vatrom, 49 vojnika za obranu Splita! Koliko ih brani Afganistan?

Photo: MORH

SPLIT – Buktinja koja proždire vegetaciju u Dalmaciji već četvrti dan, napravila je nemjerljive štete koje se tek trebaju zbrojiti. Gasitelji su na izmaku snaga, a u ponedjeljak na večer vatra je ušla i u sam Split! 

Nesnalaženje ili potpuno neznanje?

Neposredno prije toga, požarišta u Splitu obišao i ministar obrane, general Damir Krstičević. Iako je najprije bilo riječi o tome da će u pomoć umornim vatrogascima poslati 100 vojnika, naposljetku je iz Ministarstva obrane stigla obavijest da je njih 49 upućeno na pružanje potpore pripadnicima vatrogasnih postrojbi koji su angažirani u četvrti Kamen Split na gašenju požara.

Nakon brojnih kritika javnosti, nešto kasnije doduše, MORH objavljuje kako je na požarištima 17. srpnja 2017. tijekom popodnevnih i večernjih sati angažirano 103 pripadnika iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a dodatnih 50 pripadnika HKOV-a upućeno je u vojarnu “Sv Nikola” u Splitu, dok je u tijeku upućivanje još 34 pripadnika HKOV-a iz Knina te 50 pripadnika HKoVa iz Petrinje u Split.

Građani su se s razlogom pitali: Radi li se o nesnalaženju ili potpunom neznanju o situaciji na terenu koja je još prije dva dana počela izmicati kontroli? Vojska je u Split poslana tek onda kad je požar okružio raketnu bazu u Žrnovnici i doveo je u izravnu opasnost!

Gdje ste, kad smo vas trebali?

Gdje je bila Vlada, gdje je Hrvatska vojska kad su Splitu najviše trebali, dok je gorjela Zagora? Ministar obrane Krstičević trebao bi znati studiju uspješne obrane Splita u Domovinskom ratu. Tad su, upravo njegovi kolege, taktičari i vojni stručnjaci javno govorili: “Split se brani u Sinju, Braču i na Šolti. Ako neprijatelju dopustimo da dođe do ruba grada, potpisali smo kapitulaciju!”

Mirnodopska su vremena, rata u Hrvatskoj odavno nema, pa vojsku šaljemo u tuđe – NATO-ove ratove. Istovremeno obranu drugog grada po veličini u Hrvatskoj nismo niti postavili, “neprijatelj” ne da je odavno prešao zamišljenu crtu obrane, nego je uništio polja, šume, kuće i ušao u Split kojeg smo prepustili samome sebi!

Isti je to onaj Split zbog čijih se navijača vrištalo u medijima za sazivanjem hitnih sjednica Vlade zbog 12 baklji na stadionu. Jučer i prije 3 dana, gospodo iz Zagreba, nisu gorjele baklje, gorjele su kuće. Danas gori Split, a vi se češljate!

D.G.