Stanje u Splitu nešto bolje. Premoreni vatrogasci razočarani neorganiziranošću

Na Fecebook stranici “Vatrogasci – Oni su naši heroji” ispod ove fotografije stoji: “Ovo nije ministar u fotelji i ovo pored njega nije limuzina od 100 000€. Ovo je moj, tvoj, naš HEROJ, a pokraj njega je TAM iz bit će tamo 1972 g…”

Vatrogasci su razočarani neorganiziranošću sustava koji im ne dozvoljava mobilizaciju slobodnih snaga iz drugih županija.

Napisali su: “Prijatelju…mi ne mozemo vise cekati poziv jer nas to ubija
Cijeli dan stojimo, cekamo i gledamo a nitko ne zove
Ne mozemo vise gledati vapaje nase brace koja su tamo na terenu jer ako se moze organizirati torcida mozemo i mi
Zato 3 vattogasca iz Kule Norinske idu o svom trosku i svojoj opremi pomoc braci vatrogascima…a zapovjednike i politicare moze biti sram
Maloprije su me zvali neki saborski zastupnici i pitaju me koliko nas je iz dub-ner zupanije islo gasiti pozar pa se cudom cude kako mi nismo mobilizirani…zato idemo sami
Vatru gasi, brata spasi BRAVO KOLEGE”

Stanje jutros bolje

Na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu je veliki broj gasitelja, ukupno 21 vatrogasna postrojba sa 384 gasitelja i 102 vozila, doznajemo iz Županijskog vatrogasno-operativnog centra Split.

Požar osim vatrogasaca gase vojnici, sezonci, građani, ali i pripadnici navijačke skupine Torcida, kojima bi se danas trebali pridružiti navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka, piše Index.

Na požarištima su izgorjele brojne kuće, neke su nagorjele, kao i gospodarski objekti i automobili. Dio stanovništva noćas je samovoljno napustio domove u ugroženim područjima, a smještaj su im pružili brojni Splićani koji ih primaju u svoje domove.

Nebo nad Splitom još uvijek je sivo i nepregledno, baš kao i zrak kojim leti pepeo i sve je teže disati. Vjetar više ne puše, pa bi u suradnji s kanaderima požar uskoro mogao biti stavljen pod kontrolu.

Prijepodne u Split će stići premijer Andrej Plenković, koji će s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak. Svoj dolazak u Split najavila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će skratiti posjet Salzburgu zbog požara koji haraju Dalmacijom.

I.B.