VIDEO – Premijer Plenković nakon katastrofe: “Sustav je reagirao kako treba”

SPLIT – Nakon što je najgore prošlo, u Split je došao predsjednik Vlade, Andrej Plenković. Poslije sastanka Kriznog stožera, najveća katastrofa koja je pogodila Dalmaciju i hrvatsko priobalje uopće, za Plenkovića je “dobro odrađen posao”.

Mislim da je odrađen sjajan posao, želim zahvaliti i potpredsjedniku Vlade, Damiru Krstičeviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, gradonačelniku Splita na angažmanu koji su uložili. Vjerujem da ćemo u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti imati na umu da kad radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima i na bolji i učinkovitiji način preveniramo požare i gasimo ih. Hrvatska je mediteranska zemlja i nismo jedini koje pogađaju požari. Desetak kuća i objekata je izgorjelo, uglavnom nenaseljenih. Prikupit će župan sve te informacije i ukoliko dođe do toga, proglasiti elementarnu nepogodu. Vlada će nastojati naći sredstva kako bismo sanirali tu štetu”, izjavio je Plenković.

Premijer je spomenuo i one zbog kojih su se spominjale hitne sjednice Vlade, pa se osim vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, svim građanima koji su svojim naporima branili kuće, pripadnicima IV. gardijske brigade, zahvalio i pripadnicima Torcide.

Snimku cijele konferencije za medije pogledajte u prilogu.