Dim prekrio Split, s Karepovca se širi nesnosan smrad. ZJZ: Nema opasnosti za zdravlje!

Širi se nesnosan smrad Splitom, a grad je pokriven dimom. Gori i dalje na Mosoru, dok kod Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina nema većih problema.  Na terenu je trenutno više od 200 vatrogasaca.

MORH je priopćio da požare iznad Splita trenutno gase dva kanadera i dva air traktora. 

Splitski Zavod za javno zdravstvo na svojim internetskim stranicama izdao je priopćenje za javnost kojega prenosimo u cijelosti:

“Nastavni zavod za javno zdravstvo i nadalje kontinuirano prati satne vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima.

U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti.Razloga za uznemirenost građana nema.

Preporuke koje je NZJZ uputio građanima ostaju na snazi zbog još uvijek prisutnog dima u zraku koji se širi s opožarenih područja.

Foto: MORH/ T. Brandt

U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporuča se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom, a na oči staviti sunčane naočale.

Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega.

Nastavni zavod za javno zdravstvo nastavlja s intenzivnim praćenjem plinova u zraku, te će o istima obaviještavati javnost.”

I.B.