Ministar turizma o požarima: Nema opasnosti za turiste

SPLIT – Brojni turisti ne odlaze iz Splita i okolnih mjesta zbog požara niti otkazuju aranžmane, no i oni su kao i stanovnici zabrinuti te vjeruju da će se sve što prije uspješno završiti, a s obzirom na upite onih koji tek trebaju doći postoji tek mogućnost da neki od njih odgode dolazak za koji dan, doznaje se iz Ministarstva turizma.

Doznaje se to u utorak iz razgovora s turističkim djelatnicima i predstavnicima turističkih ureda iz Splita i okolnih mjesta, koji redom ističu da zbog požara nema i nije ni bilo panike među turistima, koji su uz pomoć domaćina, kao i ostali stanovnici slijedili upute kriznog stožera.

Svi ističu da je u Splitu i okolici, od Omiša do Trogira, ovih dana iznimno velik broj turista, neki kažu najviše dosad, što zbog održavanja Ultra Europe festivala, koji se nakon vikenda na Poljudu početkom tjedna preselio na otoke, a što zbog početka ‘špice’ sezone.

Trenutno je po podacima Ministarstva turizma iz sustava eVisitor, u Splitu odnosno na području Splitske rivijere (Split, Omiš, Podstrana i Dugi Rat) registrirano oko 40 tisuća turista, a na području cijele Splitsko-dalmatinske županije oko 170 tisuća.

Ministar Cappelli: nema opasnosti za turiste

Komentirajući aktualnu situaciju na upit Hine, ministar turizma Gari Cappelli prvo je izrazio žaljenje svim stanovnicima i turistima koji borave na ugroženom području, a potom zahvalnost svim vatrogasnim postrojbama, volonterima i drugima koji ulažu enormni trud i bore se s vatrenom stihijom.

“Prema informacijama koje imam sustav dobro funkcionira i poduzimaju se sve radnje kako bi se požari u potpunosti zaustavili. U stalnom smo kontaktu sa svim lokalnim turističkim zajednicama, te u ovom trenutku nemamo informaciju o otkazivanjima aranžmana turista kojima svima poručujem da se pridržavaju jasnih uputa iz kriznog stožera te da imaju razumijevanja i strpljenja za nastalu situaciju koja će, vjerujem, uskoro biti riješena”, poručuje ministar Cappelli.

Naglašava i da, iako gašenje požara i dalje traje, prema informacijama s terena opasnosti od većih ugroza za turiste koji se nalaze na tom području nema te da je cjelokupna situacija u tom smislu pod kontrolom.

Istodobno, na društvenim mrežama i uz hešteg #Split tijekom noći i jutra nekoliko je veleposlanstava u Hrvatskoj, poput švedskog, irskog, finskog, britanskog i drugih, objavilo poruke svojim državljanima o ozbiljnim požarima u splitskoj regiji pozivajući ih da prate servisne i medijske informacije i slijede upute lokalnih vlasti.

R.I.