Središnja koordinacija za zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru usvojila je i Plan zajedničkih aktivnosti za 2017. godinu kojim će se uspostaviti potrebna razina sigurnosti i zaštite morskog prostora pod jurisdikcijom Republike Hrvatske, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U sklopu navedene koordinacije, predviđaju se aktivnosti zaštite suverenosti, suverenih prava i jurisdikcije RH, suzbijanje i sprječavanje terorizma, organiziranog kriminala i širenja oružja za masovno uništenje, suzbijanje piratstva, nadzor sigurnosti plovidbe, akcije traganja i spašavanja, zaštita morskog okoliša, prirode i kulturne baštine, nadzor morskog ribarstva i ostalo.

Jedna od točki dnevnog reda, između ostalih, bila je i organizacija međuresorne vježbe „Jadran-17“  koja će se održati početkom listopada 2017. godine na području Splita, u sklopu tematskog tjedna pomorstva posvećenog posebno zaštiti mora od onečišćenja s pomorskih objekata, a koja uključuje Table top vježbu te pokaznu vježbu.

Središnja koorrdinacija kao institucija je ustrojena temeljem Zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske.

R.I.