Photo: Daniel Pavlinović

Nakon sušnog i vrućeg vremena, s temperaturama koje su se nerijetko penjale i do 35 °C, već od danas stiže nagla i intenzivna promjena vremena.

Istramet objavljuje da je u Istru spromjena već stigla. Prema većini aktualnih prognostičkih modela, najveća vjerojatnost pojave grmljavinskih pljuskova postojat će u drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo koje će u noći na utorak okrenuti na sjeverozapadnjak i buru uz osjetno te za većinu dobrodošlo osvježenje.

Kao što je uobičajeno u sličnim situacijama, zaista je teško predvidjeti gdje će se razviti glavnina olujnih sustava. Dio produkata smješta je na sjever Istre, a dio na jug i kvarnerske otoke. Neovisno o tome gdje se oluja razvije, postojat će velika mogućnost pojave jačih pljuskova i nevremena uz tuču, a na moru može biti i pijavica.

U Dalmaciji promjena vremena nastupa krajem ponedjeljka kad će stići naoblačenje sa zapada, koje će se kasno navečer proširiti sa sjeverne i na srednju Dalmaciju. Uz moguće pljuskove i grmljavinu, puhat će slabo do umjereno jugo. Temperatura će biti između 32 i visokih 37°C.

Utorak Jadran očekuje drastičnu promjenu vremena s više kiše, pljuskova i grmljavine, pa jaki neverini neće biti isključeni. Temperature će u srednjoj Dalmaciji pasti i na 24°C, dok jug očekuje koji stupanj toplije vrijeme.

Srijeda bi također trebala biti promjenjiva s okretanjem na umjerenu buru, pa bi u noći i posebno četvrtak trebalo doći do stabilizacije vremenskih prilika i većinom sunčanim vremenom.

D.G.