Predstavljen novi projekt Luke Korčula

KORČULA – Predstavljen je idejni projekt nove Luke Korčula na lokaciji Polačište. Ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Vedran Leleković izrazio zadovoljstvo napretkom projektne dokumentacije te istaknuo kako se radi o velikom infrastrukturnom projektu koji će doprinijeti razvoju turizma u Korčuli.

Izgradnja nove luke udaljena je od grada Korčule 5 kilometara. Nositelj 70 milijuna kuna vrijednog projekta je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a bit će financiran iz operativnog programa prometa 2014./2020. godina. Leleković ističe da je povećanje uplovljavanja evidentno, a najbolji dokaz potrebe za novom infrastrukturom je veći broj putnika od 7 posto.

Photo: Ilustracija/DNŽ

Nova luka za Korčulu je projekt stoljeća, kaže Leleković i dodaje kako će moći primiti kruzere do dvjesto metara duljine, drugi dio služio bi za brodove koji održavaju dužobalnu liniju (trajekti dužine oko 130 metara) i treći pristan za manje trajekte (od 50 do 90 metara) na liniji preko Pelješkog kanala i do Drvenika.

U luci je predviđeno parkiralište za 200 automobila na ukrcajnim i iskrcajnim trakama, te 200 mjesta parkirališta za Korčulane i goste, čime će se sami grad osloboditi poznatih ljetnih gužvi.

D.G.