Ekološki projekt Plava vreća – Kad more kaže hvala

Photo: Facebook

KRK/RIJEKA – Krčke Ponikve sudjelovale su na sajmu „Plavo Zeleni Fiumanka Expo“, održanom u sklopu ovogodišnje, 18. po redu Fiumanke. Na štandu Ponikava predstavljeni su ključni ekološki projekti: „Otok Krk bez otpada do 2020.“ i „Energetski neovisan otok Krk do 2030.“, a nastup na Fiumanki Ponikve su oplemenile i humanitarnom akcijom „Teov put za prvi korak“.

Strateški eko projekti

Među ključnim projektima koje trenutačno provode Ponikve je i projekt „Otok Krk bez otpada do 2020.“. Kao što je poznato, ekološki zasnovan sustav zbrinjavanja komunalnog otpada na otoku Krku uveden je još 2005. godine i bio je prvi toga tipa u Hrvatskoj. Po stupnju razvrstano prikupljenog otpada (trenutačno se odvojeno prikuplja preko 50% otpada), Krk je uvjerljivo najbolji u Hrvatskoj, a i iznad je EU prosjeka. No, ambicijama tu nije kraj pa direktor Frane Mrakovčić ističe da im je cilj do 2020. godine odvojeno prikupljati 80% otpada.

Budući da nam vremenski uvjeti jučer nisu dopustili da se uputimo u potragu za dupinima, volonteri i studenti Instituta…

Posted by Blue World Institute on 12. kolovoza 2016

Drugi strateški eko projekt je „Energetski neovisan otok Krk do 2030.“. Cilj je do 2030. godine postići da otok Krk bude 100% energetski neovisan i 100% održivi otok, s 0% emisije stakleničkih plinova. Kako ističe Mrakovčić, u tom smislu već su ostvareni brojni pomaci: provodi se energetsko certificiranje zgrada u vlasništvu krčkih lokalnih samouprava, a osnovan je i poseban energetski tim koji provodi razne „energetske“ programe, a među ostalim, pomaže i građanima oko kandidiranja na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dobivanje sredstava za sufinanciranje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Izgrađeno je i fotonaponsko postrojenje „Treskavac“ kojim Ponikve od kraja 2012. godine proizvode električnu energiju dostatnu za vlastite potrebe.

Ponikve koriste i električne automobile, a jedan takav, Renault Clio – prerađen na električni pogon, predstavljen na štandu u Rijeci, sa zanimanjem su razgledavali posjetitelji.


„Plava vreća“

Već nekoliko godina Ponikve provode i projekt „Plava vreća“ (Blue Bag), ekološko-turistički program osmišljen za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu koje se želi potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Ta hvalevrijedna inicijativa u svijetu se provodi već godinama, a u Hrvatskoj od 2014. godine. Prve plave vreće na hrvatskoj obali pojavile su se na otoku Krku, čime su Krčani ponovno pokazali da su lideri u mnogim inovativnim akcijama koje promiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj.

Cilj akcije „Plava vreća“ je da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode ljetne dane, a pokazuju i svoju ekološku osviještenost te brigu o okolišu.


Svi ovogodišnji natjecatelji Fiumanke također su dobili plave vreće što je imalo golem marketinški efekt u smislu popularizacije tog projekta i općenito jačanja ekološke svijesti.

Uvala Rasovatica, Otok HVAR, 2,5sm west of Rat Sucuraj, Wednesday 12th of July 2017; 08:00h, Crew of charter boat SY "…

Posted by Christian Winkler on 13. srpnja 2017

Mnogi „zeleni“ projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju velik interes Krčana, ali i njihovih gostiju. „DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAD OF KRK“ – poziv je koji turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze provesti svoj godišnji odmor, a sve navedeno dio je ukupne strategije kojom se želi postići da otok Krk postane uistinu „jedinstven na Mediteranu“.

Dijana i Duško pored Plave vreće u skrivenoj uvali Lastovskog otočja.

Posted by BlueBag on 16. listopada 2016

Pozitivne reakcije posjetitelja

Predstavnici Ponikava zadovoljni su svojim predstavljanjem na Fiumanki. – Naš je štand tijekom dva dana posjetio velik broj ljudi i drago nam je što smo vidjeli da su upoznati s većinom naših ekoloških projekata ili su barem čuli za njih. Podijelili smo i dosta propagandnih materijala: o prikupljanju otpada, o štednji energije, o kompostiranju, o recikliranju, o projektu „Plava vreća“ i slično. Posjetitelji su imali prilike upoznati i našeg Ekotoka, simpatičnu maskotu kojom populariziramo sve naše ekološke projekte. S interesom su razgledavali i električni Clio koji smo preradili u našoj radionici te su sa zanimanjem poslušali naše savjete o takvoj samogradnji. Zadovoljni smo i uspjehom humanitarne akcije za maloga Tea. Sve u svemu, drago nam je što smo i ove godine bili dio Fiumanke, poručio je Dejan Kosić, tehnički direktor Ponikava.

Dean Kosić

Vaš komentar