Torpedo se vratio kući

RIJEKA – U bivšem željezničkom skladištu na Žabici, danas prostoru Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke , predstavljen je novi muzejski eksponat – repni dio riječkog torpeda br. 146 s motorom, proizveden 1875. godine. Grad Rijeka ovaj je torpedo otkupio od norveškog ponuditelja po izuzetno povoljnoj cijeni od 50 tisuća eura i zbirku upotpunio jedinstvenim primjerkom torpeda, koji je, unatoč činjenici da je stariji od 140 godina, iznimno dobro očuvan. U kompletu s torpedom je i tehnička knjiga iz 1900. godine u kojoj su prikazani dijelovi torpeda i lansirne cijevi i sadrži sve podatke o proizvodnji i isporukama.

Photo: Grad Rijeka

Predstavljanju novog eksponata prisustvovali su gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnateljica Direkcije za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara Odjela za kulturu Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, voditeljica Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke Deborah Pustišek Antić i stručni suradnik Muzeja grada Rijeke satnik Goran Pernjek.

Predstavljajući novi eksponat, najstariji torpedo u zbirci, E. Dubrović je kazao kako je riječ o repnom dijelu torpeda broj 146 iz prve serije torpeda namijenjenih prodaji, a proizvedenih 1875. godine u Rijeci. Ova se serija s određenim unapređenjima prodavala do 1888. godine. – Riječ je o čudom preostalom primjerku, jedinstvenom i izuzetno vrijednom eksponatu za našu zbirku, najstarijem torpedu koji se vratio kući – naglasio je Dubrović.

Photo: Grad Rijeka

– Torpedo se vratio kući i time smo izuzetno zadovoljni jer se vratio u grad u kojem je izumljen, konstruiran, proizveden i prodan na tržište – kazao je gradonačelnikk Obersnel dodajući kako sada imamo originalni primjerak torpeda iz prvih serija proizvodnje. Iako je, nastavio je gradonačelnik, postupak nabave ovog primjerka trajao duže vremena, ispalo je da je lakše nabaviti torpedo iz Norveške nego iz Splita gdje se čuva torpedo br. 888 iz 1879. godine. – No, nismo odustali da se sva ostala torpeda vrate u Rijeku, u Zbirku Muzeja grada Rijeke, a nismo odustali ni od ideje da se uz angažman Lučke uprave i nadležnog Ministarstva rekonstruira lansirna rampa čime bi se zaokružila priča o torpedu kao vrijednom dijelu riječke industrijske baštine – poručio je Obersnel. Podsjećajući na potrebu očuvanja velikog tehničkog dostignuća, izuma torpeda koji je Rijeku stavio na prvo mjesto u svijetu, gradonačelnik Obersnel kazao je kako projekt EPK otvara mogućnost da se Tehnička zbirka Muzeja grada Rijeke i torpeda predstave kao turistička atrakcija izrasla iz priče o očuvanju industrijske baštine Rijeke. – Mi zaista imamo što reći i pokazati našim gostima – kazao je gradonačelnik Obersnel.

Grad Rijeka