Državni Kup u podvodnoj fotografiji Antun Gavranić

Foto: Pixabay

Manifestacija ima dugu tradiciju od čak 40 godina. Nakon smrti zaljubljenika jadranskih dubina i ronjenja te vrsnog fotografa Antuna Gavranića 2002. godine, kup s ponosom nosi njegovo ime, piše portal Gorgonija.

Kup Antun Gavranić uvršten je u bodovanje za izbor članova državne reprezentacije u podvodnoj fotografiji, a ove godine se organizira na najudaljenijoj lokaciji ikada, otoku Biševo u terminu od 29. rujna – 01. listopada 2017.

Razlog tomu je obilježavanje 50 godina proglašenja zaštite nad Medvidinom špiljom, Zelenom špiljom i otokom Ravnikom, te Stinivom. Ovi biseri prirode nalaze se svi na otoku Visu pa je tom prigodom Javna ustanova MORE I KRŠ inicirala obilježavanje proglašenja kroz organizaciju kupa u podvodnoj fotografiji Antun Gavranić čija je svrha promovirati ljepote i očuvanje podvodnog svijeta otoka Visa.

Photo: Pixabay

Fotografije snimljene u akvatoriju otoka Biševa će poslužiti za uređenje budućeg Posjetiteljskog centra Modra špilja – Biševo kojeg su Grad Komiža i Javna ustanova MORE I KRŠ kandidirali za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na području otoka Visa nalazi se čak sedam zaštićenih područja, dok su kopneni i morski prostor dio Europske ekološke mreže Natura 2000 s ciljem očuvanja posidonije, koraligena, morskih i kopnenih špilja, pješčanih plaža, dobrog dupina, mnogih ptičjih vrsta od kojih ističemo Eleonorinog sokola, te kopnene mediteranske vegetacije.

Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

Zbog prirodnih obilježja, pregršt potopljenih atrakcija, mirnih uvala i atraktivnih morskih špilja otok Vis destinacija je posebnih oblika turizma stoga je bitno promovirati očuvanje prirode kroz uvođenje organiziranih posjeta zaštićenim područjima. Modra špilja je od 2004. godine u koncesiji Nautičkog centra Komiža, a od 2017. kreće koncesija za Zelenu špilju čime se nadamo doprinijeti očuvanju dvije jako atraktivne morske špilje koje se nalaze pod velikim pritiskom posjetitelja sa svih strana Dalmacije.

Photo: Pixabay

Događanje organiziraju Hrvatski ronilački savez, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Nautički centar Komiža d.o.o. i Ronilački klub Crveno jezero uz logističku potporu Ronilačkog kluba Calypso i Ronilačkog centra B-24.

Detaljan raspis poziva s programom i uputama za sudjelovanje će biti upućen tijekom kolovoza. Ukoliko želite doprinijeti organizaciji ovog događanja ili ste zainteresirani za sudjelovanje više informacija možete dobiti u Javnoj ustanovi MORE I KRŠ, tel. 021 332 322, e-mail: jelena.kurtovic@dalmatian-nature.hr

Gorgonija