Kriminalizacija pomoraca – Dva Hrvata u španjolskom zatvoru!

Ilustracija / Photo: Pixabay

Sindikat pomoraca Hrvatske već duže vrijeme upozorava na problem kriminalizacije pomoraca koji je postao sve češći.

Najnoviji slučaj kriminalizacije se dogodio u Španjolskoj. Policija je pritvorila posadu tegljača koji je teglio brod bez posade na kojemu je, kako se utvrdilo, bila određena količina cigareta. Razlog zadržavanja pomoraca u zatvoru je sumnja u kazneno djelo  krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu koji je bio bez posade. Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj.

Prema svim saznanjima pomorcima u zatvoru u Cadizu osigurana su prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik.

Sindikat pomoraca Hrvatske je od članova obitelji pomoraca dobio dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj, nakon čega smo odmah obavijestili nadležne institucije u RH (MMPI, MVP, Stožer), pravni odjel ITF-a i kolegu ITF inspektora u Cadizu. Stupili smo u vezu s vlasnikom tegljača te dobili informacije da je kompanija angažirala odvjetnika te uputila predstavnika kompanije u Cadiz. Očekujemo da će hrvatsko Veleposlanstvo u Španjolskoj posjetiti naše pomorce jer su im u tijeku istražnog postupka oduzeti mobiteli i s njima ne možemo stupiti u neposredan kontakt.

Sindikat pomoraca Hrvatske