Vodičanima voda zatrovana fekalijama – poručuju: ‘Netko mora odgovarati’

Stanari tridesetak kuća u ulicama Blata i Prvićka u Vodicama kojima je pitka voda u utorak ujutro zagađena prodorom fekalija iz bušotine ispred zgrade investitora Zorana Josipovića, danas su u svoju ulicu pozvali medije kako bi javnosti ukazali na probleme koje su ih zatekli usred turističke sezone, piše Šibenik In. Ukazali su i na problem septičkih jama koje nesavjesni građani ispuštaju po cesti, umjesto da ih prazne cisternama, što je dugogodišnji problem tog dijela Vodica koji je još uvijek bez kanalizacije.

Jučer su iz Vodovoda i odvodnje priopćili da je zbog ugrožavanja života i zdravlja ljudi, što smatraju kaznenim djelom, poduzeće Vodovod i odvodnja podnijelo policiji kaznenu prijavu protiv investitora spornih zgrada Zorana Josipovića iz čije su nelegalne bušotine prodrle fekalije i onečišćena je voda u najmanje tridesetak kućanstava. Investitor Zoran Josipović danas je došao među susjede te je kazao da ta bušotina nije nelegalna i da žali zbog svega što se dogodilo i ponudio im da će nadoknaditi štetu.

– Nije riječ o nelegalnoj bušotini, dakle zgrada ima legalne priključke za vodu i sve ostalo, to je bušotina za navodnjavanje zelenih površina oko objekta. To je bunar na 30 metara dubine i nema veze sa fekalnim vodama u zgradi, nije blizu fekalija i ne znam kako je došlo do ove situacije. Sustav je više od godinu dana radio kako treba i očito je došlo do problema, ja ne znam zašto i meni je stalo da što prije to riješimo i otklonimo smetnje. Ne mogu vam opisati koliko mi je žao i koliko sam pod stresom dok gledam susjede oko sebe, trudimo se riješiti problem. Što se tiče natpisa da sam nelegalno priključen, zgrada je legalno priključena na vodoopskrbnu mrežu i imamo svu dokumentaciju. Za sve nastale štete stojim na raspolaganju svima i nadoknadit ću štetu svima. Da je dignuta kaznena prijava protiv mene vidio sam u medijima i nitko me do sad nije kontaktirao – kazao je Josipović kojeg su tijekom davanja izjave napali susjedi te se brzo udaljio.

Photo: Pixabay

Susjedi su investitora Josipovića napali uz povike da je ovakvo zagađenje u najmanju ruku teroristički čin i nudili mu da popije zagađenu vodu koja izlazi iz cijevi njihovih kuća. Proteklih dana dosta njih je imalo probavnih tegoba, a nekima su se pojavili i osipi, pa sumnjaju da su fekalije već duže vrijeme prisutne u njihovoj vodi.

Stanari ulica Blata i Prvićka upozoravaju da je veliki problem što nema kanalizacije u tom dijelu Vodica, a sve zgrade, kuće i apartmani imaju septičke jame koje bi se trebale redovno prazniti, međutim kako bi izbjegli troškove mnogi ispuštaju fekalije po cesti i uz nesnosan smrad ostavljaju ružnu sliku Vodica koje su turističko mjesto, te se nadaju da će netko zaustaviti da se u jeku turističke sezone ovakve stvari događaju.

Podsjetimo, iz Vodovoda su jučer priopćili da je u utorak Zavod za javno zdravstvo ispitao vodu i da je interno ispitivanje odradio i Vodovod te da su oba nalaza pokazala da voda nije zdravstveno ispravna, o čemu su korisnici usluge odmah i obaviješteni.