Legenda o privlačenju otoka sebi Bračana i Šoltana u još jednoj “Mrduji”

Photo: Promo/Dalmacija danas

MRDUJA – malen otočić smješten u Splitskim vratima pred bračkim mjestom Milna, udaljen svega osamsto metara od otoka Šolte. “Potezanje Mrduje” je ljetna manifestacija kojom stanovnici Šolte i Brača prema davnoj legendi, žele “privući” otočić za sebe, a ove subote Bračani i Šoltani će još jednom odmjeriti snage.

Naime, iako su Šolta i Brač udaljeni jedan od drugog manje od jednog kilometra, između njih ne vozi redovna brodska linija, pa se tako kroz ova dva dana želi što više povezati i upoznati stanovništvo Stomorske i Milne, ali i njihovi posjetitelji, kako bi vidjeli kulturno i turističko bogatstvo toga kraja. “Potezanje Mrduje” traje dva dana, pa se prvi dan održava pučka fešta i utrka brodica pasara, a drugi dan u popodnevnim satima u akvatoriju Mrdulje kreće okupljanje bračkih i šoltanskih brodica te vezivanje konopa oko otočića i njegovo potezanje prema svome mjestu.

Pobjednik će, uz glasno bodrenje navijača i paljenje baklji, osigurati “vlasništvo” nad otokom do iduće godine. Nakon spektakla na moru, svi sudionici povlače se u svoje luke kako bi se pripremili za veliku feštu i proglašenje pobjednika. Završna fešta svake se godine odvija na drugom otoku.

Organizatori događaja su TZO Milna i TZO Šolta, a pokrovitelji Općina Šolta, Općina Milna, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Ožujsko pivo.

 

Dalmacija danas