Zatvoreni hrvatski pomorci smiju nazvati obitelji

Ilustracija / Photo: Pixabay

U španjolskom zatvoru Santa Maria u Cadizu od početka ovog mjeseca odvija se životna drama dvojice hrvatskih pomoraca, iz Rijeke i Dubrovnika, koje je španjolska policija uhitila s još trojicom Talijana i jednim Rumunjem zbog sumnje u krijumčarenje cigareta, piše Večernji list. Svih šest pomoraca dio su posade tegljača koji je vukao teretni brod na kojem je policija pronašla šest kontejnera s oko 3,2 milijuna kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 12 milijuna eura.

Zatočenici Santa Marije

– Nemamo nikakvih novosti o dvojici naših uhićenih pomoraca. Pratimo situaciju i čekamo informacije iz našeg veleposlanstva u Španjolskoj – kazali su novinarima Večernjeg u Sindikatu pomoraca Hrvatske gdje su ponovno upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca, a taj u Španjolskoj najnoviji je slučaj.

– Policija je pritvorila posadu tegljača koji je teglio brod bez posade na kojemu je, kako se utvrdilo, bila određena količina cigareta. Razlog zadržavanja pomoraca u zatvoru sumnja je u kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu koji je bio bez posade. Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj. Pomorcima u zatvoru u Cadizu osigurana su prava te im je dodijeljen prevoditelj na engleski jezik. Sindikat je od članova obitelji pomoraca dobio dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu – piše u priopćenju hrvatskog Sindikata pomoraca koji je o svemu obavijestio sve nadležne domaće i strane institucije, a stupio je i u vezu s vlasnikom tegljača te doznao da je kompanija angažirala odvjetnika i svojeg predstavnika poslala u Cadiz. Kako su našim pomorcima tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, predstavnici Sindikata nisu uspjeli s njima stupiti u kontakt.

Večernji list