Poskupljuju ulaznice za Nacionalni park Kornati

Photo: Morski.hr

Rastu turistički brojevi, ali i cijene. Od prvog srpnja ulaznice za Kornate su skuplje, a za pet godina žele ih naplaćivati 20 eura. Posjet tom nacionalnom parku dosad je bio jeftiniji od slapova Krke i Plitvica. Na taj način, uz pomoć europskih fondova, žele postati samoodrživi i prestati se financirati iz proračuna. Što to znači za goste, osim više cijene, raspitala se ekipa HRT-a.

Turistički rekordi obaraju se ove sezone i na Kornatima. Čak 60 posto više posjetitelja dosad oplovilo je to otočje. Cijene ulaznica – veće u srpnju i kolovozu.

Plan je nacionalnog parka da ulaznica za 5 godina dosegne 20 eura, iznos koji već sad premašuju ulaznice za Krku ili Plitvice. Kornatski ugostitelji, pak, smatraju da će im veće cijene otjerati goste.

No, Uprava parka odlučna je u nastojanjima da Kornati postanu samoodrživ nacionalni park. Pa se programom “Kurnata Rediviva” predviđa obnova postojećih i uređenje novih sadržaja.

“Ovih dana očekujemo i rješenje za tih 8 milijuna eura, to vam je 60 milijuna kuna, mi do sada nismo imali takva ulaganja”, ističe ravnatelj NP-a Kornati Josip Zanze.

Projekti su brojni: od novih bova u kornatskim uvalama i brodice za prijevoz otpada do 3 posjetiteljska centra na moru i kopnu i plovila za nadzor naplate. A upravo pri naplati ulaznica, od sljedeće sezone na raspolaganju su nacionalnom parku i baze podataka Ministarstva mora. Tako će se moći odmah provjeriti je li neko plovilo platilo ulaznicu ili nije. Jer Kornati žele prihode ostvarivati na taj način, a ne novcem iz državnog proračuna.