Bračani potegli sebi ovogodišnju Mrduju

Photo: Promo/Dalmacija danas

BRAČ/ŠOLTA – Na jubilarnoj atraktivnoj turističkoj manifestaciji ‘Potezanje Mrduje’ čije je uprizorenje deseti put održano u pomorskom akvatoriju Splitskih vrata, pobijedili su Bračani koji su na taj način izravnali račune sa Šoltanima tako da sada svaka strana ima po pet pobjeda, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon dvadeset minutnog potezanja Mrduje konopom s više stotina brodica s obje strane Časni sud je jednoglasnom odlukom pobjedu dodijelio – Bračanima.

Zanimljivo je spomenuti da se prvi put na čelu časnoga suda nalazio stranac. Bio je to Slovenac Igor Marendić, gradonačelnik Postojne, koji je proglasio pobjednika. Tako potezanje Mrduje sve više dobiva međunarodni značaj i ugled jer osim što strani gosti sudjeluju u navijanju i potezanju sada je „furešt“ bio na čelu Časnoga suda.

Bili su tu ribarski brodovi, luksuzna plovila, pasare, leuti, koće, gumenjaci… svih vrsta i godina proizvodnje.

Riječ je,naime, o jedinstvenoj manifestaciji i pravom spektaklu jer je nepoznato da igdje u svijetu dvije strane otok žele dobiti za sebe potezanjem konopa i to isključivo iz brodica na vesla, snagom svojih mišica.

Tako je oživljena legenda o potezanju Mrduje te stoljetnom traženju odgovora na pitanje ‘čija je zapravo Mrduja’ na turistički način i u promidžbene turističke svrhe. Za to su zaslužne općina Šolta i bračka općina Milna te njihove turističke zajednice.

Slobodna Dalmacija, Pomorac.net