Daniel Pavlinović

Ljeto su do sada obilježila tri toplinska vala, a četvrti koji slijedi bit će gotovo sigurno ne samo najizraženiji ovog ljeta, nego jedan od izraženijih posljednjih godina. Ovaj toplinski val bit će posljedica premještanja vrlo tople zračne mase s jugozapada prema našim krajevima. U takvim okolnostima toplina će se akumulirati, a temperatura svaki dan pomalo rasti. Vrhunac vrućine očekuje se od sredine tjedna do vikenda.

Photo: DHMZ

Fenomen fenske bure

Najtoplije će biti u zaleđu obale i u nizinskim krajevima unutrašnjosti Hrvatske, a najugodnije uz obalu, osobito uz obale otoka. No ni tu neće biti nimalo ugodno, osobito ponegdje gdje sredinom tjedna dođe do pojave fenskog burina ili bure. Tada je u tim krajevima sasvim izgledno obaranje temperaturnih rekorda.

Photo: MeteoAdriatic

Temperaturni rekordi

U zaobalju, osobito u unutrašnjosti Dalmacije, očekuju se temperaturni maksimumi oko 40°C, ponegdje moguće i malo više. U mjestima i gradovima duž obale temperature će se većinom kretati između 35 i 39°C, ponegdje i malo više. Najtoplije će biti u Slavoniji, gdje će već u srijedu temperatura porasti na oko 40°C, a zatim i nešto više. Osim što će ovaj toplinski val obilježiti u mnogim krajevima rekordno visoke temperature, nepovoljno je i što će potrajati niz dana, prema trenutnom prognostičkom materijalu barem do vikenda. Tada postoji mogućnost za barem prolazno osvježenje, prije svega u unutrašnjosti, no za preciznije prognoze trebat će pričekati još nekoliko dana.

Photo: MeteoAdriatic

Osim visokih temperatura, problem stvara i nastavak suše, osobito u Dalmaciji. Mnogima će iznimno visoke temperature donijeti samo neugodu i povod za više kupanja, no za neke ljude ovakve temperature su opasne.

Preporučamo svima praćenje upozorenja DHMZ-a, kao i preporuke za zaštitu od toplinskog vala, koje se također mogu pronaći na stranicama DHMZ-a.

Daniel Pavlinović