Saljske užance

Photo: PR/TZ Sali

SALI – Jedna od najboljih ljetnih fešti na Jadranu jesu Saljske užance u Salima na Dugom otoku, gdje možete vidjeti i jedinstvenu Tovareću mužiku

I pjesma kaže kako svako malo misto na Jadranu svoju feštu ima, no Saljske užance koje se tjedan dana prije Vele Gospe održavaju u Salima na Dugome otoku, sasvim su drugi par rukava kada se radi o feštama. Ono što Sali čini posebnim ne samo u Hrvatskoj, već i na Mediteranu, jest nastup jedinstvene Tovareće mužike. Njezini članovi kroz tri dana prolaze selom, stvarajući glazbu na volovskim rogovima, uz performans duboko ukorijenjen u tradiciji, običajima i nekim prošlim vremenima.

Sve počinje u srijedu, kada Saljani odlaze u Zadar i pozivaju Zadrane i njihove goste u Sali. U četvrtak se otvara fešta, a petak je rezerviran za ribarsku noć, dok se subotom u uvali Dumboka ukrašavaju barke i tako ukrašene vraćaju u saljski porat. Tijekom svih dana Tovareća mužika nastupa u mjestu predstavljajući svoju jedinstvenu muziku Saljanima i njihovim gostima.

Poseban doživljaj je Budnica, koju Mužika izvodi u nedjelju ujutro, a koja odjekuje uspavanim selom te budi i zadnje spavače.

Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj. Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu. U večernjim satima slijedi zabava za sve posjetitelje

Turizam info