Regata i betinska fešta od školjaka

Dan Brganje, fešta u čast školjke kunjke, održat će se ovu nedjelju, 6. kolovoza, u Betini uz regatu u veslanju, bogatu gastronomsku ponudu i feštu uz Maju Šuput.

Fešta će se ove godine održati po 47. put održati u čast školjke kunjke koja je othranila brojne generacije Betinjana. Jedna je od najstarijih fešta na Jadranu a ime je dobila po brganji – alatci koja se koristila za izlov školjaka.

Fešta se prije sastojala od natjecanja u izlovu školjaka koje su se vagale na rivi, a potom bi se spravljale i besplatno dijelile gostima, kao i od natjecanja u ženskom veslanju. Kako je izlov školjaka danas uglavnom zabranjen, kao podsjetnik na stare dane održava se atraktivna ženska veslačka regata Dlan&veslo. Mnoge veslačke ekipe, starije i mlađe, tjednima se pripremaju za natjecanje u veslanju kako bi osvojile jednu od prve tri nagrade.

Osim sportskog natjecanja, ovo je i manifestacija gastronomskog karaktera. Naime, na Dan brganje posjetitelji mogu uživati u bogatoj ponudi školjaka, kao i ostalih morskih specijaliteta na Trgu na moru. Za zabavni dio programa i odličnu atmosferu pobrinut će se Maja Šuput i predgrupa Dišpet, a za ponoć je predviđen veliki vatromet. Ne propustite odličnu zabavu u Betini!

ŠibenikIn