Foto: Morski.hr

Trenutačno je Hrvatska najtoplija u Europi. U Dubrovniku je u 8 sati izmjereno 32, a na Lastovu 33 stupnja. Najveće vrućine tek slijede tijekom dana.

Danas bi unutrašnjost Dalmacije mogla imati temperaturu više od 42 stupnja, što će ujedno biti i vrhunac toplinskog vala.

Kako se grije zrak, u ovom se toplinskom valu grije i more, pa je jutros u moru izmjereno već 28 stupnjeva, što je toplije od prosjeka.

Meteoalarm, sustav koji upozorava na ekstremne vremenske prilike, na najvišem je, crvenom stupnju za cijelu zemlju, što znači da je vrijeme opasno po život.

Ipak, ne treba paničariti, niti raditi medijsku senzaciju od vrućine usred ljeta. Iako je vruće, nije kataklizma, niti je istina da ovakvih vrućina nije bilo. Ne nasjedajte na bombastične naslove zbog više klikova. Poslušajte samo savjete o opasnosti od jakog sunca i čuvajte zdravlje. Vrućina će ionako za par dana biti – jučerašnja vijest!

Osvježenje stiže u ponedjeljak, kad bi u naše krajeve trebao stići svježiji zrak, što će u ovako vrućim uvjetima rezultirati olujama.