Početak kolovoza donio je najtoplije dane u godini, temperature su rasle i do 40 stupnjeva, a meteorolozi su ovaj toplinski val nazvali Luciferom, a u sjevernim krajevima Hrvatske već je stiglo osvježenje, dok će u Dalmaciji sutra temperature za par stupnjeva sniziti bura.

Nedjelja će u cijeloj Hrvatskoj biti vruća, a uz lokalni razvoj oblaka poslijepodne će u unutrašnjosti mjestimice biti pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Navečer i u noći sa zapada jače naoblačenje uz češću kišu i pljuskove, koji će se proširiti na veći dio zemlje, prognozira DHMZ.

Uglavnom suho zadržat će se uz obalu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena, prema večeri mjestimice i jaka bura dok će u Dalmaciji vjetar većinom biti slab. Najviša dnevna između 34 i 40, u gorju i u središnjim područjima od 30 do 34 stupnja.

Vrućina na našem području polako jenjava, a vidljivo je to bilo još jučer kad su maksimalne temperature zraka u odnosu na prekjučer bile niže za dva do tri stupnja Celzijusa. Glavnina vrućeg zraka polako se premješta na istok, dok sa zapada kontinenta polako se približava svježi i nestabilniji zrak. Upravo na sudaru ovih dviju zračnih masa dolazi do stvaranja jakih grmljavinskih sustava, a nakon Austrije i Slovenije već danas oni mogu zahvatiti i najzapadnije dijelove naše zemlje, prognozira Šibenikmeteo.

U ponedjeljak će na Jadranu zapuhati umjerena do umjereno jaka bura sa kojom će i osvježiti uz pad temperatura zraka za otprilike pet stupnjeva, odnosno uz obalu će se kretati od 23 do 33, u zaleđu od 22 do 32 stupnja. Prevladavati će pretežno vedro vrijeme, a index požarne opasnosti obzirom na ovakve vremenske uvjete biti će vrlo visok.

Šibenik In