Sedam protupožarnih zrakoplova gasi požar kod Turnja

Foto: Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

ZADAR – Zračne snage iz Zemunika danas, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., od ranog su jutra angažirane na  više požarišta u Zadarskoj županiji.

Najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja, gdje je vatra izbiula noćas oko 3.15 sati i došla do kuća, a na požarištu su tri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Jedan Canadair upućen je i na gašenja požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom  (Debeli Brijeg), gdje su piloti Airtractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.

Vatra se zbog jakog vjetra brzo proširila i ugrožava kuće i promet na magistrali između Biograda i Zadra.

Uz požar u Turnju, izbilo je i desetak drugih požara, uglavnom na benkovačkom području, ali i kod Pakoštana, Vrane i Svetog Filipa i Jakova.

Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još uvijek nisu pod kontrolom, dok većina ostalih je. Zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša sumnja da su požari podmetnuti, jer ih je u nedjelju na večer između 20 i 22 sata buknulo 15-ak!

MORH, Index.hr