KARTA POŽARA – Pogledajte gdje gori

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) objavila je interaktivnu kartu požara u Dalmaciji. Samo je Zadar jučer okružilo 30 požara, a kad gasitelji jedan obuzdaju, niču novi.

Zadarska županija

  • Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.
  • Na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana, Lepuri, Kašić, Pristeg, Slivnica, Sikovo-Raštane, koji su dojavljani 20. kolovoza 2017. oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Zadarske županije, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar, JVP Vodice, vojnici NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske , Karlovačke, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar), Krapinsko-zagorske , Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Zatražene su i dodatne snage s kontinenta – Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Varaždinske i Osječko-baranjske županije. Većina požara na benkovačkom području je aktivna.

Šibensko – kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa, za kojeg je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik dojavu zaprimio 17. kolovoza u 14:58 sati, još uvijek je aktivan. Požar se brzo širi. Na terenu su snage iz Šibensko-kninske županije i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar te ispomoć iz Primorsko-goranske, Zagrebačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Zagreba.

Splitsko – dalmatinska županija

  • Aktivan je požar kod Omiša, Dubci Slime, za kojeg je dojava zaprimljena 21. kolovoza 2017. u 20:50 sati. Na terenu su vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije – ukupno 214 vatrogasaca s 52 vozila. Gašenje je u tijeku.
    • 10:30 sati: od gradonačelnika Omiša primljena je informacija da se 100-tinjak turista (uglavnom strani državljani – koji su jučer zbog požara u Dupcima preventivno evakuirani iz naselja Pisak u dvoranu u Omišu), danas u 7:30 sati vratilo u svoja turistčka boravišta.

Hrvatski autoklub: Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, jednim trakom, zbog smanjene vidljivosti od dima. Zbog požara zatvorene su ceste državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu; državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste) i ŽC6066 u mjestu Pristeg.

DUZS