Posljednja oaza u plamenu – Gori Mljet!

Photo: Ilustracija/MORH

MLJET – U kasnim popodnevnim satima planuo je veliki šumski požar na otoku Mljetu, piše Dalmacija danas. Mljet je gotovo u cijelosti prekriven gustom borovom šumom, pa je požar na ovom otoku jako loša vijest. Situacija je tim gora što je pala noć pa pomoć zračnih snaga nije moguća. Gori područje iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.

Prve informacije dao nam je glavni županijski zapovjednik Stjepan Simović:

– Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom svim raspoloživim snagama, a pomažu im i djelatnici Nacionalnog parka. U tijeku je organizacija obrane od požara, od ranog jutra za otok kreće daljnja vatrogasna pomoć.

 

“Ne želimo reprizu Zadra i Šibenika”

Obaviještene su sve strukture. Od jutra stiže zračna pomoć, ne želimo da ovaj požar eskalira pa da nam se dogodi situacija iz Šibenika ili Zadra. Kada Mljet gori, to nikako nije dobro – kazao je za Dalmacija Danas županijski zapovjednik.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mljet, Mario Dabelić, kazao nam je da zasad objekti na otoku nisu ugroženi:

– Na Mljetu večeras puše dosta jaka bura i zbog toga se požar širi i premješta prema moru. Vatrogasci su “uhvatili” požar s bokova, ali se kreće pod naletima vjetra. Sreća je da nema naselja nigdje u blizini. Požar gase vatrogasci JVP-a Mljet s 10 vozila, ukupno je 30 vatrogasaca na požarištu.

Neizvjesna i teška noć

Pred vatrogascima je teška noć. Zbog gustoće i starosti borove šume na Mljetu, mnogi strahuju da vatra u cijelosti ne proguta ovaj dalmatinski biser prirode.

Dalmacija danas