Apel ministru Ćoriću: Spasimo Jadran od najezde plastike

Foto: Greenpeace

Greenpeace je pokrenuo javnu inicijativu u kojoj želi upozoriti na nevjerojatnu nebrigu ljudi za morski okoliš u kojem iz godine u godinu raste količina nerazgradivog plastičnog otpada. Apel su uputili javnosti, ali i resornom ministru zaštite okoliša i energetike, Tomislavu Ćoriću.

Procjenjuje se da oko 8 milijuna tona godišnje ulazi u naša mora diljem svijeta te da oko 80% onečišćenja svjetskih mora otpada na plastiku. Mora i oceani guše se i ne mogu više izdržati! Vlade to mogu zaustaviti! Ministri upravo izmjenjuju propise EU u vezi s otpadom: zatraži od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se bori protiv onečišćenja plastikom. Učini to za spas kornjača, kitova, morskih ptica…

Sve više proizvodimo plastiku za jednokratnu upotrebu, koja nam je uglavnom nepotrebna, a recikliranje samo po sebi nije dovoljno rješenje. Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu! Nemojmo dopustiti da plastika, koja se u našem okolišu zadržava i stotinama godina, guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Pomozi da tome stanemo na kraj!

Pozivamo ministra zaštite okoliša Tomilava Ćorića da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom; to znači i poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu. Ne preostaje nam puno vremena, trenutak za promjenu je već sad!

Photo: Pixabay
“Poštovani ministre Ćoriću,
Plastični otpad preplavljuje naš okoliš, kopno i more. Znanstvenici procjenjuju da između 5 i 13 milijuna tona plastike svake godine završi u morima i oceanima, gdje ugrožava morski svijet, ostavlja toksičan trag plastičnog zagađenja i dospijeva u hranidbeni lanac, dok se plastika raspada u fragmente i taloži na morskom dnu.  U svim europskim morima pronađeni su plastični otpaci, kako na obalama tako i na kontinentalnom grebenu, odnosno morskim dubinama.  Europa igra glavnu ulogu u svjetskoj industriji plastike. Ona je drugi po redu proizvođač plastike u svijetu (oko 50 milijuna tona proizvede se svake godine). Ambalaža je najčešći oblik plastike u EU i čini 40% potražnje. Unatoč tome, većina proizvedene plastike otpada na proizvode za jednokratnu upotrebu koji brzo gube svoju vrijednost kroz spaljivanje, odlaganje na deponijima ili kao morski otpad.  Tek oko 30% plastičnog otpada koji je ušao u sustav upravljanja otpadom bilo je reciklirano u EU u 2014. Ostatak je otišao na odlagališta ili je spaljen. U 2012. godini 27 zemalja EU izvezlo je polovicu plastičnog otpada prikupljenog za recikliranje, tj. 3.4 milijuna tona plastike procijenjene vrijednosti 1.7 milijardi eura (od čega je 87% u Kinu).  Premda prednjači u rješavanju drugih ekoloških problema, EU nije poduzela dovoljne mjere za rješavanje problema onečišćenja plastikom i zadržavanja vrijednih resursa u gospodarstvu.  Izmjena smjernica EU o otpadu (Paket cirkularne ekonomije) tijekom prvog semestra 2017. daje priliku EU da poduzme hitne mjere u smanjenju problema plastike za jednokratnu upotrebu u začetku te se tako postavi kao lider u borbi protiv zagađenja plastikom. Stoga vas pozivam da se zauzmete da važne mjere za uklanjanje problema onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu, kao i njeno smanjenje u začetku, budu ugrađene u zakone EU. Pozivamo vas da se u raspravama Vijeća EU zauzmete za sljedeće:
  • fleksibilnost zemljama članicama pri usvajanju nacionalnih mjera i tržišnih ograničenja u svrhu smanjenja glavnih izvora onečišćenja, uključujući i ambalažu od plastike za jednokratnu upotrebu;
  • da svi proizvođači i uvoznici imaju proširenu odgovornost proizvođača (EPR) i da minimalni zahtjevi pokriju sve troškove upravljanja onečišćenjem i zbrinjavanja otpada, uključujući i plastiku.
  • niže namete za proizvode s manjim utjecajem na okoliš kao i onih koji su trajniji, mogu se reciklirati i nisu otrovni.
  • zaseban cilj za ponovnu upotrebu ambalaže od 10% do 2030. godine;
  • obvezujući cilj smanjenja morskog otpada kao što je istaknuto u Ciljevima održivog razvoja.”

    Greenpeace