Hrvatska dobila prvi Križni put pod morem – jedinstven u svijetu

MARINA/TROGIR – Hrvatska je od danas bogatija za još jednu atrakciju, a radi se o projektu „Križni put pod morem“ koji je jedinstven u svijetu. Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Općini Marina postavljena je 1. postaja križnog puta na morsko dno, s betonskim figurama u prirodnoj veličini, na dubini do 10 metara u uvali Jelinak.

Photo: Diving Centre Blue Nautica / PR

Projekt „Križni put pod morem“ (Via crucis, Underwater museum) osmislili su Joško Kandija, vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira i i Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje. „Ponosan sam i sretan što smo krenuli s realizacijom projekta. Želim naglasiti kako je naša zamisao otpočetka bila da ovaj muzej pod morem bude za sve: za ronioce, ali i one koji to nisu. Upravo zato su figure postavljene na dubini od 4 do 10 metara i stoga pozivam sve da dođu u uvalu Jelinak i uživaju u ovom jedinstvenom projektu u Hrvatskoj“, rekao je Joško Kandija.

Photo: Diving Centre Blue Nautica / PR

Do kraja rujna 2017. godine planira se izraditi cjelokupan križni put, što uključuje svih 14 postaja križnog puta, odnosno pedeset skulptura u prirodnoj veličini, koje će biti položene na morskom dnu. Uz to, Kandija je istaknuo kako je plan u mjesecu ožujku 2018. godine, prije Uskrsa, postaviti veliki kip Isusa Krista visine oko 9 metara, koji bi se nalazio na dubini od 18 metara i obilježavao 15. postaju Križnog puta. Također, plan je reflektorima osvijetliti cijeli podvodni muzej, kako bi se moglo roniti i vidjeti križni put i po noći, što će svakako biti još jedna atrakcija i posebnost podmorskog muzeja, priopćili su organizatori.

R.I.