VIDEO: Radežov pogon u uvali Bristva na Korčuli porinuo brod Adriatic Sun

BLATO – U Radežovom pogonu u korčulanskoj uvali Bristva porinut je u more brod Adriatic Sun za naručitelja obrt Nikola, vlasnika Stipe Vukovića iz Krila Jesenice.

Ovaj najsuvremeniji brod u floti obitelji Vuković će do 14. travnja sljedeće godine biti potpuno opremljen i spreman za komercijalno korištenje. Posao je već dogovoren s agencijom Katarina Line iz Opatije.

Brod će imati 36 ležajeva u 18 kabina za goste te pet kabina za posadu. Pogone ga dva John Deere dizelska motora svaki od 580 KS a plovit će brzinom od 9-10 nm.

Kuma brodu je bila unuka vlasnika Mia Vuković, a brod je blagoslovio blatski župnik don Željko Kovačević.

Photo: Youtube/Screenshot

“Proda sam drvenjaka, brod Nikola, šta ga ni bilo na Jadranskom moru i uloži novce u ovaj brod. To mi je tradicija u fameji od pradide, dide, oca, mene, pa evo i sin, svi smo u ovom poslu, nautičari, kapetani, pomorci, a evo danas i dobri domaćini gostima koji biraju ovakvu vrstu odmora.

Prijatelju ja san od sedam godišć bi na moru, vidi mi prsti od vesala, sve mi se zgrčilo, Odija san u školu a knjige su mi bile na brodu. Škola do podne, onda hodi na brod, popodne iskrcaji teret, po noći krcaj.

U turizam smo ušli 1972. godine. Išli smo za Croatiu Express brodom Saldun na liniji Zadar Kornati, a s nautikom smo počeli 1977. godine. Među prvima smo išli u turizam.

Projektant broda je Franjo Flesch, Što god on napravi je dobro. To je pravi čovik. Ode u Radežu ljudi su za svaku pohvalu, poštuju rokove, poštuju sve što se dogovori. Lako se je dogovorit s radnim ljudima, s linčinama je to nemoguće.

Danas smo mi Kriljani najveći brodovlasnici u državi ali i najveći dužnici, od milijun dva pa do pet šest (u eurima)! Neka, fala bogu, sve je dobro dok ima posla.

Ovaj brod će koštati između 2.2 do 2.4 milijuna eura. U posljednje dvije godine su svi poskupili poslove opremanja, ruke su puno skuplje nego prije dvije godine” – kazao je Stipe Vuković vlasnik broda.

R.I.