Paški ovčari potjerali vatrogasce, jer im požar rješava sobinu i tjera čagljeve

PAG – Dok po Dalmaciji grozničavo iščekuju vatrogasce i kanadere, na otoku Pagu ne žele da se požari uopće gase! Tako je bilo i u trenucima kad je požar zahvatio jugostočne djelove otoka, područje zvano Šepovci, Šegute, Sv. Martin i Košljun iznad Zaglave, piše agroklub.

Područje su nadlijetali i kanaderi, a kada su do požarišta stigle organizirane vatrogasne postrojbe iz Paga, Povljane, Kolana i Novalje, zaustavili su ih vlasnici parcela.

Što ste došli? Hote lipo ća“, govorili su zaprepaštenim vatrogascima. O ovom slučaju pisao je u svojoj kolumni nazvanoj “Gligorin poučak” poznati novaljski sirar Ivan Gligora. Izgorjelo je nisko raslinje, borovi koje su zasadile Hrvatske šume s ciljem pošumljavanja.

Sobine i čagljevi uništavaju ovčarstvo

Štetu je, nažalost, pretrpio i Jure Sabalić kojemu je na području sv. Martina požar progutao stotinjak maslina. Najviše je, ipak, gorjela i izgorjela omrznuta sobina, a to i je razlog što su se paški ovčari usprotivili gašenju požara. Sobina i čagljevi. Sobina je invazivana grmolika biljka koja je “pojela” najveći dio pašnjaka posebno na ovim lokacijama, a širi se po cijelom otoku.

Paški ovčari već godinama ističu da je jedna od najvećih opasnosti za opstanak ovčarstva na Pagu nekontroliran rast sobine – tog niskog raslinja koja je u posljednjih godina pokrila gotovo 50 posto otočnih pašnjaka. Tamo gdje sobina raste nema baš nikakve druge vegetacije pa tako niti kadulje i ostalih ljekovitih trava koje su primarna hrana za paške ovce. Taj problem ovčare muči desetljećima, a sami ne mogu ništa napraviti. Obraćali su se, kažu, za pomoć i Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim šumama kako bi im pomogli otkloniti sobinu s pašnjaka, ali bez uspjeha. Sljedeći problem su čagljevi.

Photo: Pixabay

Čagljevi usmrte preko 200 janjadi i ovaca

Kolju po cijelom otoku, a najviše ih je u gustišima, kao na područjima koja su upravo opožarena i oko Novalje prema Lunu“, kaže bivši ribar, a sada profesionalni ovčar Ivan Gligora iz Mandra. Ovaj imenjak i prezimenjak poznatog sirara iz Kolana otkriva da su se čagljevi stigli na otok plivajući između Vira i Stare Novalje, a neki i preko Paškog mosta. U međuvremenu su se namnožili toliko da godišnje usmrte preko 200 janjadi i ovaca.

Zakolju, pojedu sise i iznutrice“, kaže Gligora. On dodaje da osim čagljeva štetu čine i psi bez nadzoravlasnika kojih je sve više. Oni zakolju i pojedu komad mesa, najčešće plećku, pojašnjava Gligora.

Čagalj nije zaštićen kao vuk pa paški ovčari, iako trpe štete nemaju nikakve naknade. Ni hajke koje poduzimaju otočka lovačka društva ne daju očekivane rezultate pa ispada da su protiv čagljeva i sobine, ma kako to zvučalo šokantno, zasad jedino učinkoviti – požari.

Agroklub