Rebraši bi mogli ugroziti ribarstvo i turizam

Photo: Wikimedia

ROVINJ – Dok se šali skloni Rovinjci nadmeću idejama kako iskoristiti rebraše koji su posljednjih tjedana u gustim jatima obgrlili kupače diljem priobalja Istre – u kozmetičke, turističke ili jestive svrhe? – stručnjacima nije do zabave, piše Glas Istre.

Djelatnici rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” pojavu rebraša prate i uzimaju uzorke mora a rovinjski je gradonačelnik Marko Paliaga otišao i korak dalje te uputio svojevrsni apel Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i nadležnom ministru Olegu Butkoviću da inicira sastanak vezan uz monitoring rebraša, kojem bi uz stručnjake Centra i uz njega, bio nazočan i gradonačelnik Poreča, također zainteresiran za ovaj problem.

Uzorci s devet morskih postaja

Kako je pojasnio gradonačelnik Paliaga, na sastanku bi se razmatrala mogućnost zajedničke strategije za praćenje ove nemile pojave, koja bi u krajnjoj liniji, ne stavi li se pod nadzor, mogla ugroziti ribare, ali i turizam sjevernog Jadrana. Naime, ističe prvi čovjek grada, rebraš Mnemiopsis leidy nije samo problem Rovinja, Poreča, Pule ili Umaga, već je njegova velika i ovoljetna najezda problem čitave zemlje.

Na pitanje ima li mjesta panici, odgovorio je dr. sc. Paolo Paliago, oceanolog u rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, zadužen za njihovo praćenje.

– U posljednja dva tjedna znatno je pojačano prisustvo i koncentracija rebraša duž zapadne istarske obale. Konkretno, u utorak su djelatnici Centra uzorkovali more i zooplanktone (hranu rebraša) s devet morskih postaja od Savudrije do Muzila, duž otprilike 80 kilometara, ne bi li dobili uvid u situaciju na “otvorenom” moru bez bilo kakvih vanjskih utjecaja, kaže Paolo Paliaga, dodajući da se od lani, kada su rebraši prvi put primijećeni i počelo je praćenje, stanje bitno promijenilo.