U zadarsku Gaženicu uplovljava kineski kapital

ZADAR – Na netom održanoj Skupštini dioničara tvrtke Luka na kojoj je izglasana dokapitalizacija od 45 milijuna kuna, koja bi trebala značiti ulazak kinskog kapitala (preko tvrtke Jiangxiong Hu) u Gaženicu, piše 057info.

Nadzorni odbor Luke potvrdio je uoči skupštine ulazak kineskog kapitala te su se pozvali na podršku koju su dobili od Zadarske županije i Grada Zadra.

– S ciljem poticanja pozitivne poslovne klime, Zadarska županija otvorena je za investitore koji na transparentan i zakonit način žele širiti svoje investicije i ulagati u razvojne projekte na našem području, jer je upravo razvoj gospodarstva i moderne infrastrukture jamac kvalitetnom življenju na ovim prostorima. Želim istaknuti kako je Luka Zadar privatna tvrtka i Zadarska županija nema mogućnost utjecanja na vlasničku strukturu, poručio je župan Božidar Longin.

Photo: Morski.hr

Longin je potvrdio kako Luka Zadar d.d. uredno plaća sve račune za prvenstvenu koncesiju u teretnoj luci po osnovi stalnog i promjenjivog dijela koncesijske naknade.

– Luka Zadar je u obavezi ulaganja prema Elaboratu o ekonomskoj opravdanosti produženja Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za cijelo vrijeme koncesijskog roka do 2039. godine u ukupnom iznosu od 215.750.000 kuna.

Trenutni obujam posla i poslovni rezultati ne omogućavaju navedena ulaganja. Slijedom toga, društvo je pristupilo traženju poslovnih partnera koji su spremni investirati te kako bi se pokrenuli ciklusi ulaganja, kazao je Longin. On kao predsjednik UV napominje kako je terminal za ro-ro promet je u nadležnosti LUZ-a. Luka Zadar nema koncesiju na tom dijelu lučkog područja LUZ.

Iz Luke su, naime, najavili veliko ulaganje kineskih partnera. U prvoj fazi bilo bi to 215 milijuna kuna, čime će ova luka postati ozbiljan igrač na istočnoj obali Jadrana.

Nakon toga, u drugoj fazi se očekuju ulaganja od 200 milijuna eura koja će Luku Zadar pretvoriti u suvremenu lučku kompaniju. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar zbog njezinog povoljnog strateškog položaja, kazali su u svom očitovanju za javnost iz NO Luke.

057info