Hrvatski pomorac za vrijeme tajfuna nastradao u Vijetnamu

Photo: Youtube/Screenshot

Regionalni koordinacijski centar za traženje i spašavanje na moru iz Vijetnama izvijestio je da je u sjevernom lučkom gradu Hải Phong u suradnji s lokalnim jedinicama spašavao hrvatskog pomorca/mornara koji je u petak doživio tešku nesreću na moru, piše Slobodna Dalmacija.

Nesretni pomorac bio je član posade broda koji se nalazi u Vijetnamu i plovi pod zastavom Marashallovih otoka. U tom području hara tajfun Mawar s jakim udarima vjetra koji su vjerojatno i uzrok pada nesretnog pomorca s broda.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, a prema pisanju lokalnih novina riječ je o 30-godišnjem pomorcu koji je pretrpio je ozbiljne ozljede unutarnjih organima, imao je ozbiljna unutarnja krvarenju i slomljenu nogu koja se trebala odmah liječiti.

Nakon što su dobili poziv za pomoć (SOS-a), iz luke Hai Phong poslan je spasilački brod AR 411 kako bi izvukao pomorca iz nemirnog mora. Pomorac I. M. je po izvlačenju iz mora bio životno ugrožen, te je nakon ukazane prve pomoći, s obzirom na težinu ozljeda hitno prebačen na kopno.

Unatoč poteškoćama koje je prouzročio tajfun Mawar, koji je izazvao velike valove i jake udare vjetra, spasitelji su doveli hrvatskog pomorca u Hải Phong City gdje je smješten u bolnicu. Naš pomorac prema informacijama iz subote više nije u kritičnom stanju i počeo se oporavljati.

Gradski vlasti u Hải Phòng surađuju ​​s Vijetnamskim vlastima i Veleposlanstvom Hrvatske u Vijetnamu u pripremi potrebne dokumentacije i svih procedura kako bi se pomorac što prije vratio u svoju zemlju gdje bi nastavio s oporavkom.

Slobodna Dalmacija