Na Prviću i Zlarinu u školama po jedan učenik: ‘Cijeli otok je naša škola’

Od 409 prvašića, koliko ih je ove godine upisano u devet šibenskih osnovnih škola, prvi dan nastave sigurno će najviše pamtiti mali Luka iz Prvić Šepurine. On je, naime, jedini učenik prvog razreda na Prviću, a njegovoj učiteljici Marisi Krolo držanje nastave na otoku također je novo iskustvo, piše ŠibenikIn.

– Nikad nisam radila na otoku i uzbuđena sam kao i moj prvašić, puna entuzijazma da nam školska godina bude odlična – govori Marisa Krolo koja se na oglas za radno mjesto učiteljice na Prviću javila čim ga je vidjela, a za prijem na otoku ima samo riječi hvale.

Dugo je već godina učiteljica i rad na otoku, iako je pred njom težak zadatak, dobrodošla joj je promjena, a učionica u Prvić Šepurini, ističe, ni po čemu ne kaska za modernom školom. Opremljena je računalima, pametnom pločom i ima sve što škola 21. stoljeća treba imati.

– Luki bi sigurno bilo lakše da ima kojeg prijatelja u školskim klupama, a meni je zato prvi zadatak da nas dvoje uspostavimo prijateljski odnos, jer je rad u školi s jednim djetetom vrlo specifična situacija u kojoj je učiteljica na prvom mjestu prijateljica – kaže danas Marisa Krolo i podcrtava da je pred njom stvarno velik i odgovoran posao.

Photo: ŠibenikIn

U  sve ju je uputila kolegica Marijana Burić koja je u istim cipelama bila lani, a ove godine nastavlja biti učiteljica Emi, jedinoj učenici sad već drugog razreda na Zlarinu.

Nastava sa samo jednim djetetom u razredu nije klasična, kaže Marijana, a učiteljica je u tom slučaju ‘najbolja prijateljica koja sve zna’.

– Naš rad je sadržajniji i kvalitetniji nego u velikom razredu, jer je ovdje sve posvećeno samo njoj, a posebno nam je specifičan tjelesni. Cijeli je Zlarin naša dvorana, baziramo se na aktivnosti u prirodi, šetamo, trčimo, rolamo, plivamo, sve ovisi o vremenu – priča Marijana.

Kako je socijalizacija važan segment odrastanja, dosta radi i na tome, pa se njezina učenica druži s djecom u zlarinskoj igraonici, a često posjećuje i prijatelje svog matičnog razreda u Osnovnoj školi Meterize, s kojima odlazi na sve školske izlete i ostale aktivnosti koje kao razred imaju.

Inače, u područnu školu OŠ Meterize na Zlarinu dogodine bi trebalo četvero prvašića, a na Prviću će prvi put u školske klupe još jedan učenik prvog razreda.

ŠibenikIn