Foto: Morski.hr / Vlada RH

Prvih osam mjeseci ove godine, oboreni su turistički rekordi u svim segmentima, kazao je ministar Gari Capelli pri predstavljanju rezultata turističkog prometa. Ove godine ostvareno je 85 milijuna noćenja, a samo u kolovozu gotovo 32 milijuna noćenja!

Tijekom kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 4,4 milijuna dolazaka, što je za šest posto više nego prošlogodišnjeg rezultata u kolovozu, te 31,8 milijuna noćenja (također šest posto više).

Prvih osam mjeseci 2017. godine zabilježeno je 14,8 milijuna dolazaka (14% više) i 85 milijuna noćenja (13% više u odnosu na isto prošlogodišnje radoblje). Domaćih gostiju bilo je 9% više, a ostvarili su 13% više noćenja. Na prvom mjestu emitivnog tržišta je Njemačka iz koje je zabilježeno 16% više turista nego lani. Od ostalih, valja izdvojiti poljsko tržište s kojeg je primjerice došlo 24% više turista, a britanskih je gostiju čak 27% i to zahvaljujući novim zrakoplovnim linijama.

Nautički turizam također bilježi visoki rast. Primjerice, gosti iz SAD-a reagirali su s 36% povećanja, a i Rusa ima više za 11%, pohvalio se ministar.

Najviše noćenja ostvareno u Istri (23,4 milijuna), Kvarneru (15,8 milijuna) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (15,7 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija sa 11,6 milijuna, Dubrovačko-neretvanska sa 6,7 milijuna, Šibensko-kninska sa šest milijuna, Ličko-senjska s 2,8 milijuna te Zagreb s 1,5 milijuna noćenja.

D.G.