Foto: Jurica Gašpar

Poštovani kupci knjige “Legende svjetla”, simpatizeri rada udruge Lux Mediterraneum i svi zaljubljenici u more i plovidbe!

U travnju 2017. samostalno smo producirali knjigu “Legende svjetla” i time realizirali jedan od ciljeva našeg projekta otkrivanja i predstavljanja fenomena svjetionika istočne obale Jadranskog mora. U ova nepuna dva i pol mjeseca održali smo predavanja i prezentacije knjige u Zadru, Šibeniku, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Orebiću. Zahvaljujemo svim posjetiteljima predavanja, svim kupcima knjige, s nadom da Vas kvalitetom, fotografijama te sadržajem nismo razočarali. Smatramo da aktivnosti koje provodimo te dosadašnja i buduća produkcija tiskanih, digitalnih i audiovizualnih sadržaja prilog su inventivnijoj prezentaciji Jadranskog mora i Hrvatske, drugačijoj od klasičnih turističkih brošura. U projektima što planiramo i provodimo želimo da su podjednako zastupljeni aspekti bogatstva prirodnog ambijenta Jadranskog mora i njegovih obala, tajne povijesnog nasljeđa, tradicije života stanovništva i svijesti o ekološkoj obvezi prema prirodi i budućim generacijama. Na predavanjima i putem direktnih upita iskazan je interes da organiziramo i učinimo dostupan doživljaj onima koji bi željeli plovidbom i pratećim sadržajem iskusiti dio onoga što je misija naše udruge.

Photo: Jurica Gašpar

Jedrite s nama do jadranskih svjetionika i povijesnih znamenitosti

Zato smo osmislili aktivan program jedrenja, obilaska svjetionika i upoznavanja povijesne i prirodne baštine. 7-dnevni program bi počeo s polaskom jedrilicom iz Šibenika ili okolice. Tijekom jedrenja obišli bi svjetionik hrid Blitvenica, svjetionik Tajerske sestrice na Kornatima, sv. Petar na moru, svjetionik na otoku Prišnjaku. Tijekom boravka, ako dozvole vremenski uvjeti, očekujemo i mogućnost i razgovora sa svjetioničarem. Na putu prema Blitvenici zadržali bi se na malo poznatom i tajnovitom otoku Žirje, gdje bi s njegove južne strane obišli fortifikaciju Gradina, 6 st. iz doba Bizanta. Organizirali bi predavanje o značenju Žirja i njegove Gradine na plovnom putu istočne obale Jadranskog mora. Nastavno na taj povijesni okvir, obišli bi i fortifikacije Tureta, također iz 6 st. u Kornatima. U Kornatima posjetili bi i ‘pseudofortifikaciju’ otoka Mana u Kornatima (ruševine naselja nastalog za potrebe snimanja filma 1959 godine). Svijest o prirodnom ambijentu ostvarili bi pješačko-planinarskom rutom po otoku Kornatu, jedreći uz južne klifove otoka, ali i kupajući se na jedinoj pješčanoj plaži u Kornatima na otoku Levrnaka.

Ekološka svijest

Ekološke aktivnosti provodimo kontinuirano, projektom Plava vreća, skupljajući naplavine na obalama na koje ćemo se iskrcati. Skiper će biti Vlatko Ignatoski, koji kao svaki dobar pomorac, odličan je kuhar pa se možete nadati dobrom gurmanskom i brodskom (prilagođenom uvjetima i izboru namirnica) dalmatinskom objedu.

Photo: Jurica Gašpar

Cijena?

Trenutno nemamo fiksiranu cijenu. Planirana cijena je oko 650 eur / po osobi. Ona ovisi o interesu s Vaše strane (broju prijavljenih), te o terminu i veličini broda kojeg bi unajmili u tom periodu. U cijenu je uključena organizacija i provedba programa, brod, skiper. U cijenu nisu uključeni izvanredni troškovi veza (u slučaju boravka u marinama, ali to ne planiramo), cijena ulaznice u NP Kornati, troškovi prehrane (prehranu organizira skiper iz zajedničkog budžeta), troškovi goriva (ne očekujemo da su znatni jer se plovi ‘na jedra’).

 

Zašto organiziramo ‘Aktivni program jedrenja, obilaska svjetionika i upoznavanja povijesne i prirodne baštine’?

• Želimo učiniti dostupan doživljaj mora, plovidbe, svjetionika, poznanstva, emocija i onima kojima je to neostvaren san, a isto nas motivira za rad u udruzi. Možda među Vama će biti netko kome plovidba s nama bude inspirativna pa nam se pridruži u daljnjem radu.

• Trebamo osigurati sredstva kako bi realizirali prijevod knjige na njemački i engleski jer su dobre naznake za ‘internacionalizaciju’ našeg projekta obzirom da se iduće 2018 godine obilježava 200 godina izgradnje prvog svjetionika na Jadranu od strane Austro-ugarske države.

Photo: Jurica Gašpar

Kada je polazak ?

U ovom trenutku ne možemo predpostaviti Vaše interese i mogućnosti. Načelno možemo krenuti svake subote, uz uvjet da imamo popunjenu grupu od 6 ljudi. Zato ovaj dopis doživite kao poziv za iskaz vašeg interesa i predrezervacijom na osnovu koje možemo dalje slagati grupe i predložiti fiksne termine.

Što je idući korak?

Molimo da nam odgovorite na mail da li Vas interesira ovakav program i koji bi Vam termin odgovarao – tjedan, mjesec. Možda jesenski? Ukoliko niste zainteresirani ili nemate mogućnosti značila bi nam Vaša povratna informacija.

Udruga prijatelja Mediterana “Lux Mediterraneum”, HRVATSKA

www.prijatelji-mediterana.org

info@prijatelji-mediterana.org

Gordan Smadilo – Predsjednik udruge  091 616 7700

 

SPONZORIRANI ČLANAK