Snažno nevrijeme potopilo Istru

Nevrijeme praćeno snažnom grmljavinom u nedjelju je od Tinjana do zapada Rijeke donijelo iznimno obilnu kišu, rijeka Raša je nabujala, a bujica je odnijela privremeni nasip preko rijeke izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta, zaprimljene su i dvije dojave o pijavicama, jedna se razvila kod Rovinja, a druga na moru ispred Peroja, prenosi istarski meteo portal Istramet.

Pijavica je, vjerojatno, bilo i više, a nije isključeno da ih do kraja dana bude još, procjenjuje Istramet koji javlja i o bujicama i poplavama u središnjoj Istri.

U Pazinštini je pala ekstremna količina kiše, nabujala je rijeka Pazinčica, a poplavljene su brojne obližnje njive. Obilne je kiše bilo i na području Tinjana, na većem dijelu tog područja ojačalo je jugo koje najjače puše na Brijunima i Žminjštini. Prema podacima županijskog centra 112 zaprimljeno je više dojava iz općina Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Sveti Lovreč da zbog jakih kiša oborinske vode prodiru u suterene objekata.

Najkritičnije je bilo u općinama Tinjan, Kringam Sv. Lovreč i Raša te kod Rovinja gdje su vatrogasci intervenirali devedesetak puta uglavnom kako bi ispumpali vodu iz stamenih i drugih objekata.  “Velike količine oborina stvorile su nam probleme, no situacija je trenutno pod nadzorom”, poručio je Kozlevac.

U nastavku nedjelje u Istri se očekuje iznimno nestabilno vrijeme, a pritom lokalno može biti nove obilne kiše, poplava, a na moru se mogu razviti pijavice.

Usprkos manjim količinama oborina, problema je bilo u Puli i u Poreču gdje je palo četrdesetak mm kiše po metru četvornom.

Kolnici su mokri i skliski mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, Istri i Hrvatskom primorju, a zbog većih oborina na području Istre, voda se mjestimice zadržava na kolniku.

U Istri je tijekom noći i jutra ponegdje palo i oko 100 mm kiše dok je Pula ponovo potopljena s 40 mm padalina.

– Prema podacima s meteoroloških postaja Istrameta najviše kiše palo je u zaleđu Matulja. Gotovo nestvarno djeluje podatak o 222 mm koliko je od ponoći zabilježila meteorološka postaja Stara Pošta. Ekstremnih 177 mm palo je i u Poljanama, a više od 100 mm zabilježila je i postaja na zapadnom izlazu iz tunela Učka.

I Pazinštinu je natopila ekstremna kiša. Nabujala je Pazinčica, a poplavljene su brojne njive na širem području. Obilne kiše bilo je i na Tinjanštini (70-ak mm), ali i na Žminjštini gdje je zabilježeno do 104 mm, navodi Istramet

Bujica je odnijela privremeni nasip preko rijeke Raše koji je izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta. Iako je prema riječima očevidaca ispod nasipa puštena cijev za protok vode širine 1 m, to očito nije bilo dovoljno da primi svu vodu koja se sručila s pritoka.

Prema podacima Hrvatskih voda, mjerna postaja Karbuna-Šepčići zabilježila je ekstremno nagli porast vodostaja. U noći je vodostaj tako iznosio samo 8 cm, a već rano ujutro popeo se na 267 cm!

ipress, Istramet