Ciklona u Dalmaciji: Poplave, pijavice i padanje stabala

U večernjim satima neverini su zahvatili Dalmaciju

Ranovečernji olujni oblak najviše se “istresao” na području Rogoznice. Na tamošnjoj mjernoj postaji palo je čak 80 litara kiše, što premašuje mjesečni prosjek, piše Dalmacija danas.

Poplava u Rogoznici

U DVD-u Rogoznica potvrdili su nam da su imali brojne intervencije u večernjim satima. U kratko vrijeme izašli su na deset intervencija ispumpavanja poplavljenih objekata. Zbog bujica pod vodom su se našli podrumi, apartmani, restorani, kafići. Rogoznički vatrogasci kažu da su bujice na cestama dosezale i pola metra, a da su zbog začepljenih šahti puno problema imali i na samoj rici.

Photo: Josip Jadrijević/DVD Primošten

Olujno jugo rušilo stabla u Primoštenu

Predsjednik DVD-a Primošten, Josip Jadrijević, rekao je da su primoštenski vatrogasci tijekom dana imali intervenciju zbog stabla koje je uslijed olujnih udara juga palo na parkirani automobil, a navečer su imali intervenciju ispumpavanja nakon nevremena.

Nevrijeme se u prvom dijelu večeri nastavilo kretati prema Trogiru, Splitu i srednjodalmatinskim otocima.

Šoltanska pijavica

U Gornjem Selu na otoku Šolti za vrijeme nevremena zabilježena je pijavica koja je čupala stabla, a oštetila je i nekoliko kuća. Na jednoj od njih digla je stolove u zrak, razbijala prozore, vrata…

Lokalno jačeg nevremena bilo je na Braču i Hvaru, a neverin u Splitu nije donio većih problema jer je palo 10-ak litara kiše.

Poplave na omiškom području

Nevrijeme je oko 21 sati zahvatilo omiško područje. Na Crometeo postaji Borak u svega sat vremena palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru. U gradu Omišu također je nevrijeme donijelo obilne oborine, a kiša je zatekla brojne nespremne turiste. Na nekoliko lokacija intervenirali su vatrogasci koji su praznili začepljene šahtove u namjeri da spriječe plavljenje starog dijela grada. U susjednim Kučićima palo je ekstremnih 82 litre kiše po kvadratno metru u svega sat i pol vremena.

Makarske prometnice pod vodom

Oko 21 sati i 30 minuta nevrijeme je zahvatilo makarsko područje, a nekoliko prometnica se našlo pod vodom. Na pojedinim mjestima dubina vode doseže i pola metra.