FOTO/VIDEO: Zadrani bijesni: Svi o Irmi u Americi, a u Zadru opet vodena kataklizma!

Photo: Čitatelji/Facebook

ZADAR je još jednom doživio kišni armagedon. Unatoč novoj infrastrukturi i stotinama milijuna koje se ulažu u odvodnju i kanalizaciju, odgovorni kažu da infrastruktura jednostavno ne može podnijeti toliku količinu kiše odjednom.

Već je palo preko 200 litara kiše po četvornom metru, a nažalost ne nazire joj se još kraj. Upravo je na današnji dan 1986. godine u Zadru postavljen hrvatski rekord po količini oborine u jednom danu. Tada su pale 352 litre kiše po četvornom metru!

Štete ogromne, hitni pacijenti iz bolnice idu za Šibenik i Gospić

Photo: Dino Dević/Facebook

Materijalnu štetu tek će Zadrani zbrajati, ali da se radi o ogromnim iznosima, govore slike s terena. Poplavljene su škole, pa je nastava danas obustavljena, a prokišnjava i nova sportska dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku. Dijelovi grada su bez struje.

Uredski prostori, stanovi, podrumi, kuće, javne garaže s automobilima unutra – sve je nestalo pod vodom u roku od dva sata, svjedoči naša čitateljica i poručuje “Svi pričaju o Irmi i uraganima u Americi, a kod kuće imamo vodenu kataklizmu i to ne prvi put!”

Dijelovi Opće bolnice u Zadru su pod vodom i danas nema operacija, potvrdio je novinarima ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dogovoreno je da se, bude li potrebe, hitni pacijenti prevoze i zbrinjavaju u Gospiću i Šibeniku!

Iz Županijskog centra 112 javljaju da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija.

Zbog kataklizme, u Zadar stiže državni vrh

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s ministrima na putu je prema Zadru i pridružit će se sastanku kriznog stožera oko 15.00 sati, u prostoriji Javne vatrogasne postrojbe. Nakon premijera, sat kasnije u Zadar bi trebala doći i predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović.

Photo: Ivica Milanja/Facebook

Stožer civilne zaštite Grada Zadra: Voda nije za piće

‘Povodom grmljavinskog nevremena praćenog obilnim oborinama koje je jutros zahvatilo grad Zadar i zadarsko područje Stožer civilne zaštite Grada Zadra održao je hitan sastanak na kojem su doneseni sljedeći zaključci:

Sve dežurne i javne službe koje djeluju na području grad Zadra od ranog jutra koordinirano djeluju u cilju otklanjanja i sanacije šteta uzrokovanih bujičnim poplavama koje je prouzročilo snažno nevrijeme. Stožer civilne zaštite Grada Zadra na svom je sastanku odlučio o prioritetima dežurnih i javnih službi:

1. Životno ili sigurnosno ugrožene osobe

2. Zdravstvene ustanove

3. Dječji vrtići i škole

4. Objekti od javnog interesa

5. Prostori u kojima boravi veći broj osoba

6. Gospodarski objekti

7. Stambeni objekti

Obavještavaju se građani kako su svi njihovi pozivi prema javnim službama zaprimljeni i raspoređni nadležnim službama te se postupa prema navedenim prioritetima.

Prema posljednjoj informaciji iz komunalne tvrtke Vodovod naglašavamo da je došlo do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu pa se građani mole da vodu prokuhavaju prije uporabe.

Također, građani se mole da i dalje putem sredstava javnog pripćavanja prate obavijesti Stožera civilne zaštite i Vodovoda o kvaliteti vode.

U cilju regulacije prometa na gradskim cestama i dalje je na snazi preporuka o izbjegavanju bespotrebnog uključivanja u promet. Prikupljene su sve potrebne informacije i već se uklanjaju zaostala vozila i ostale prepreke na cestama. U tom smislu već su uključene vučne službe koje su na terenu , a istovemeno gradske komunalne tvrtke dobile su nalog za sanaciju šahtova’.

D.G.