Spašeni slovenski brodolomci – Gliser im se potpuno raspao

Photo: Ilustracija/ZD News

MALI LOŠINJ – Službenici MRCC Rijeka 10. rujna u 10.44 sati zaprimili su poziv pogibelji od očevidca, koji prijavljuje brodolom na hridinama jedne od uvala sa istočne strane otočića Koludarac, nedaleko Malog Lošinja, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija, čiji su službenici odmah isplovili prema mjestu nasukanja.

MRCC Rijeka je u kratkom roku prikupila sve potrebne podatke o sudionicima pomorske nesreće i njhovoj točnoj poziciji, za koju je utvrđeno kako je nedostupna sa morske strane zbog visokih valova i plitkih podmorskih hridi, stoga su u spasilačku akciju angažirani pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su brodicom malološinjske Ispostave ubrzo prevezeni do najbliže pristupne točke poziciji, gdje su zatekli dva slovenska brodolomca i jednu osobu, dojavitelja nesreće, koji je netom ranije do njih stigao kopnom, no nije bio u mogućnosti evakuirati ih sa mjesta nasukanja.

Dvojica brodolomaca, A.K. (rođen 1968. godine), voditelj i vlasnih nasukane brodice i B.Z. (rođen 1976. godine), član posade, obojica državljani Republike Slovenije odmah su nosilima evekuirani na brodicu LI Mali Lošinj i prevezeni u Mali Lošinj, kamo su pristalo u 14.05 sati, kada su brodolomce u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Na poziciji nesreće nije primjećeno značajnije onečišćenje mora osim plutajućih manjih dijelova nasukanog glisera njemačke zastave, koji se pod udarima valova gotovo u potpunosti raspao, Službenici Lučke ispostave Mali Lošinj dovršiti će očevid o uzrocima ove pomorske nesreće kada brodolomci budu u mogućnosti pristupiti davanju izjava. O ovoj pomorskoj nesreći MRCC Rijeka obavijestila je i Pomorsku policiju Rijeka.

R.I.11