112: Nema informacija o žrtvama, radi se na sanaciji, vodu prokuhavati, poziv građanima na oprez!

Photo: Jadran Božić

ZADAR – Županijski centar 112 javlja da nema iformacija o žrtvama kataklizmične kiše koja je jučer pogodila zadarsko područje. 

11.9.2017. oko 7 sati grad Zadar i Zadarsku županiju zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme sa obilnim količinama oborina.

Naročito obilne oborine su pale na području uže gradske jezgre grada Zadra (Poluotok, Relja) te ostalim dijelovima grada kao i prigradskim naseljima. Dosta oborina je palo na području općina Bibinje, Sukošan i Starigrad Paklenica odakle je ŽC 112 Zadar zaprimio najviše dojava.

Prema dosadašnjim izvješćima nema informacijama o žrtvama i stradalima.

Velike su oborine poplavile podrumske prostore javnih ustanova kao i privatnih objekata. Aktiviran je stožer civilne zaštite grada Zadra koji dao i priopćenje za medije te i dalje prati situaciju i izdaje priopćenja.

Županijski stožer civilne zaštite je u pripravnosti i prati situaciju.

Sve žurne službe kao i komunalna poduzeća su angažirani na otklanjanju posljedica nevremena.

Pojedini dijelovi županije i dalje su bez struje.

Zatvorene su sljedeće ceste:                                               

ŽC6007 Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija;

ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i

ŽC6004 Nin-Vrsi.

Vozi se otežano, jednim trakom, na dionicama Jadranske magistrale (DC8) između Murvice Gornje i Murvice Donje, u Sukošanu te na županijskoj cesti ŽC6011 Murvica-Smoković-Zemunik.

PRIOPĆENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA ZADRA

Na posljednjem sastanku Stozera civilne zaštite Grada Zadra, održanom sinoć u prostorima JVP Zadar, izvješteno je kako je na području Grada Zadra ukupno 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske koji crpe poplavljene objekte.

Crpljenje se nastavilo i čitavu noć.

Pored utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iz Odvodnje obavještavaju kako se sanaciji pristupilo žurno, a za pomoc je uskočila i vojska.

Još uvijek se utvrđuje šteta na uređaju, a u Odvodnji procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana za privođenjem pročišćivača u funkciju. Za to vrijeme, obavještavaju građane, neće biti u mogućnosti obavljati poslove na crpljenju septičkih jama.

Prema informacijama iz Vodovoda, voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati.

Iako je veći dio gradskih prometnica očišćen i u funkciji, ostaje poziv građanina na pojačan oprez.

ŽC 112