DUZS o stanju u Zadru i okolici: Na terenu je 70 timova vatrogasaca

Photo: Vatrogasci, oni su naši heroji/Facebook

ZADAR – Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je jutros detaljno izvješće o stanju na terenu nakon jučerašnje poplave.

Grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnim količinama oborina zahvatilo je ujutro 11. rujna Grad Zadar i Zadarsku županiju. Naročito obilne oborine su pale na području uže gradske jezgre Zadra, prigradskim naseljima te gradu Ninu i na području općina: Bibinje, Sukošan i Starigrad Paklenica. Velika količina oborina pala je na otoku Ugljanu i Dugom otoku i prouzročila bujične poplave.

Tijekom cijelog dana zaprimane su dojave građana o posljedicama nevremena. Najviše zahtjeva zaprimljeno je za crpljenje vode iz podruma i prizemnih prostorija, kako iz poslovnih tako i iz privatnih objekata.

Zbog plavljenja kolnika zatvoreno je više lokalnih i prigradskih cesta, a trenutno je prekinut promet na ŽC6007 Zadar-Ražanac (između Poljica i Mazija), ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i ŽC6004 Nin-Vrsi.

Photo: Vatrogasci, oni su naši heroji/Facebook

Sve žurne službe kao i komunalna poduzeća su angažirani na otklanjanju posljedica nevremena, a tijekom noći 11./12. rujna te aktivnosti su nastavljene. Neka područja u Zadru i dalje su bez električne energije.

Pored lokalnih vatrogasnih snaga, na intervencijama ispumpavanja vode angažirani su i: DIP Zadar, DIP Split (4/1), DIP Šibenik (4/2), JVP Split (20/7), JVP Šibenik (10/4) i snage iz Ličko-senjske županije (11/4 – više postrojbi).

Dana 11. rujna u 09:50 sati SIVP Dugi otok zaprimio je dojavu za pomoć u ispumpavanju vode iz objekta na području mjesta Sali na Dugom otoku. Na intervenciji su sudjelovali DVD Sali i SIVP Dugi otok sa četiri vatrogasca i dva vozila. Intervencija završila u 14:44 sati.

Tijekom jutra 12. rujna obaviti će se smjena vatrogasaca izvanrednih dislokacija Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, otpustit će se izvanredna dislokacija Ličko-senjske županije, a u zamjenu je došla izvanredna dislokacija iz Karlovačke županije s 18 vatrogasaca i 6 vozila.

Photo: Vatrogasci, oni su naši heroji/Facebook

Na terenu su angažirani i pripadnici HV-a – 120 vojnika s pripadajućim kamionima i tri radna stroja. Vojnici će i 12. rujna pomagati interventnim službama u Zadru.

Zbog velikog broja poziva upućenih na ŽC 112 Zadar došlo je do „prelijevanja“ oko 500 poziva u ŽC 112 Split, te manji broj u ŽC 112 Zagreb.

Stožer CZ Grada Zadra prati situaciju i koordinira aktivnosti na terenu te je, nakon sjednice održane u 19:00 sati izdao priopćenje, u kojem se ističe da je na području Zadra ukupno 70 timova vatrogasaca koji crpe vodu iz poplavljenih objekata. Bujične vode privremeno su obustavile rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, tako da će biti potrebno nekoliko dana da se otklone štete i uređaj ponovno stavi u funkciju. Voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je potrebno prokuhavati.

DUZS