Luka Gruž dočekala milijuntu putnicu

Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – Ove godine luka Dubrovnik – Gruž dočekala je svog milijuntog putnika dva dana ranije nego prošle godine, u srijedu, 13. rujna 2017. godine u 12:00 sati uplovljenjem broda Krilo Star na operativnoj obali luke Dubrovnik – Gruž.

Milijunta putnica u luci Dubrovnik – Gruž je Amerikanka gđa Barbara Rogers iz Los Angelesa. Sretnoj slavljenici dobrodošlicu i ugodan boravak u Dubrovniku zaželio je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik g. Blaž Pezo i uručio joj buket cvijeća i prigodne poklone.

– Oduševljena sam što sam u Dubrovniku i ugodno sam iznenađena svečanim dočekom. Ostajem u Dubrovniku do kraja tjedna do svog povratka u L.A. Na svom putovanju po Hrvatskoj do sada sam posjetila Zagreb, Rovinj, Split i Hvar, a ovo je moj prvi posjet Dubrovniku. Zasigurno ću se opet vratiti u vaš prekrasan grad. – izjavila je presretna Barbara.

Photo: Lučka uprava Dubrovnik

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik g. Blaž Pezo izjavio je kako je ove godine milijunta putnica stigla dva dana ranije nego lani.

– Očekujemo porast ukupnog prometa od oko 3% na godišnjoj razini, približujući se brojci od 1.400.000 putnika u 2017. godini. – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik g. Blaž Pezo.

Tijekom ove godine brzobrodska linija Krilo Star povezuje Dubrovnik sa Splitom od 24.04. do 28.10.2017. godine, a u razdoblju od 23.05. do 09.10.2017. godine plovi svaki dan, te uplovljava u luku Pomena na Mljetu, Korčulu, Hvar i Milnu na otoku Braču.

Do kraja godine u usporedbi s prošlom godinom, očekuje se porast linijskog prometa putnika za više od 10% u dijelu upravo brzobrodskih linija i obalnog kruzinga, dok se promet brodova na kružnom putovanju očekuje s određenim smanjenjem od 10%. Do današnjeg dana u grušku luku uplovilo je 319 brodova na kružnom putovanju, a do kraja godine očekuje se još 124 uplovljavanja, tako da će u konačnici biti ostvareno ukupno 443 uplovljavanja brodova na kružnom putovanju. U ovoj godini na prvom ticanju luke Dubrovnik – Gruž dočekano je osam kruzera, od kojih su tri inauguralna ticanja novogradnji, te su do kraja sezone najavljena još dva broda koji su na svojim prvim putovanjima odabrali upravo Dubrovnik kao destinaciju ticanja, priopćili su iz Lučke uprave Dubrovnik.

R.I.