Radionica podvodne robotike u Biogradu na Moru

Foto: Pixabay / Ilustracija

BIOGRAD NA MORU – Breaking the Surface (BtS) je međunarodna terenska radionica koja se po deveti put zaredom organizira u Hrvatskoj, na atraktivnoj lokaciji Ilirija resort hotela u Biogradu na Moru.

Na BtS-u se svake godine okupljaju renomirani znanstvenici, istraživači i studenti iz cijelog svijeta, s ciljem da podijele i usavrše svoja znanja iz različitih područja vezanih za podvodna istraživanja. U tjedan dana sudionici će imati priliku slušati najbolje svjetske stručnjake iz područja kao što su podvodna robotika (MAROB), pomorska biologija (MARBIO), podvodna arheologija (MARCH), pomorska sigurnost (MARSEC) i oceanografije (MARGEO).

Photo: PR

Polaznici će moći sudjelovati u praktičnim prezentacijama H2020 projekata DexROV, SubCULTron-a  i EXCELLABUST-a. Nakon obrade i statističke analize, tutorijali se usredotočuju na upotrebu alata i aplikacija za pripremu robotskih misija. Na BtS-u će svoja vozila i njihove mogućnosti predstaviti i četiri europske tvrtke: Blueprint Subsea (VB), Blueye Robotics (NO), EvoLogics (NJEM) i Norbit (NO). Uz sve navedeno, i ove godine na programu je „Dan za invovacije“.

R.I.