Do 2021. prema šibenskim otocima četiri brza broda i trajekt

Photo: Pixabay

ŠIBENIK – Projekt ‘UrbEco – Intermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza brodovima’, kojim je planirano uspostavljanje brzog prijevoza za sve otoke Šibensko-kninske županije kako bi se poboljšala povezanost i efikasnost brodskog prijevoza, vodičkoj gradonačelnici Nelki Tomić na radnom sastanku predstavili su Matija Bumbak i Krešimir Kovač iz Ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika koji razvija projekt od 2013. godine, piše ŠibenikIn.

Na sastanku je istaknuto da će dosadašnji problemi, slaba povezanost s kopnom i ostalim otocima županije, red plovidbe neprilagođen potrebama putnika, zastarjela flota loših manevarskih mogućnosti i česti ne isplovi zbog vremenskih uvjeta, riješiti nabavom novih brzih brodova koji će češće prometovati s ciljem bolje prometne povezanosti otoka.

Sredstva u visini od 200 milijuna kuna koja su potrebna za nabavu novih pet brodova bit će osigurana iz Europskih fondova iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a novcem će se financirati izgradnja brodova koje bi Republika Hrvatska i nadležno ministarstvo dali u koncesiju na dvanaest godina najpovoljnijem ponuditelju.

Planirano je da četiri brza broda kapaciteta 120 putnika, brzine 20-25 čvorova budu osposobljeni za plovidbu po teškim vremenskim uvjetima i odličnih manevarskih sposobnosti s osiguranim sustavom za bržu i sigurnu dostavu svih vrsta tereta uključujući i kvarljivu robu što znači da bi imali veće površine za brži ukrcaj i iskrcaj putnika te bili visoke razine komfornosti.

Projektom je planirana i izgradnja trajekta kapaciteta 25 vozila za 200 putniku, brzine 12 čvorova, a mogao bi ploviti po svim vremenskim uvjetima.
Nakon nabave brodova planirano je raspisivanje Javnog natječaja za javnu uslugu obavljanja linijskog obalnog pomorskog prijevoza uz uvjet da cijena karte za otočane i ostale putnike ostaje na istoj razini kao i do sada.

U slijedećem tjednu bit će organizirana i javna rasprava u Prvić Luci i Šepurini kako bi otočane detaljnije upoznali s projektom, a moći će ponuditi i svoje sugestije. Do kraja godine planirano je da bude pripremljena kompletna projektna dokumentacija u kojoj bi se finalizirali svi tehnički detalji. Brodovi bi trebali biti u funkciji do 2021. godine.

ŠibenikIn