Stanovnici Žrnovnice imaju tegobe jer voda nije za piće ni kuhanje!

Photo: Pixabay

SPLIT – Istočni dijelovi grada Splita; Žrnovnica i Donje Sitno, te dio Podstrane, već danima za piće ne mogu koristiti vodu iz vodovoda, piše Dalmacija danas. Prve obilnije oborine nakon katastrofalnog srpanjskog požara prvo su u crno obojile rijeku Žrnovnicu nizvodno od izvora, a samo dan nakon toga zagađen je i sam izvor, što je uzrokovalo kontaminaciju vode za piće u žrnovačkomvodovodu.

“Vodovod i kanalizacija” i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Higijenski) od tada svakodnevno vrše uzorkovanje vode u Žrnovnici i dnevno šalju javna priopćenja o stanju vode u žrnovačkom vodovodu, a u Žrnovnicu, Korešnicu i Donje šalju se cisterne s pitkom vodom i vodospreme.

Mikobiološka neispravnost

Nova loša vijest za Žrnovčane objavljena je u četvrtak. Nakon što je prethodnih dana utvrđeno da je voda bila kemijski neispravna, prvi rezultati mikrobiologije uzoraka uzetih dana 12. i 13. rujna 2017. godine iz vodoopskrbnog sustava Žrnovnice pokazuju da voda mikrobiološki nije ispravna za piće.

Po našim saznanjima iz pouzdanih izvora, u današnjim uzorcima vode ima dovoljna količina rezidualnog klora u vodi, ali iz mikrobioloških razloga, voda do daljnjega nije za upotrebu.

Mjera zabrane korištenja vode za piće iz vodoopskrbnog sustava Žrnovnice ostaje na snazi do daljnjega.

Dalmacija danas