Gregada od tabinje

Photo: Željko Višić

Željko Višić

Tabinja je čest gost na našim peškarijama, a ipak spada među manje tražene ribe. Međutim, kupuju je istinski gurmani, oni koji znaju cjeniti delikatnost njenoga mesa. Kad čujem za tu ribu odmah pomislim na sušenu tabinju, pomislim na Božić i na njenu pripremu umjesto bakalara. Vrlo se lako može sušiti prekrivena krupnom solju i razapeta na ukriženim šibama. Tako se radilo nekada jer nije bilo frižidera, tako se radi i danas, a razlog je gurmanluk. Sva sreća da je mnogi nisu nikada kušali jer bi zbog povećane potražnje njena cijena sigurno skočila.

Ostali načini pripreme tabinje su pohanje, friganje, a najčešće  je njeno lešavanje pa ću vam pokušati dočarati jednostavnost pripreme gregade.

Photo: Željko Višić

 

Sastojci:

– tabinja; 2 komada, svaki od 0,7 do 1 kg (može i jedna veća)

– kapula; 2 manje,

– mrkva; 2 srednje,

– krumpir; 1,2 kg

– češnjak; 4-6 česna

– rajčice sušene; 10-ak polovica

– začinsko bilje (manji list lovora, malo sušenog bosiljka …); po osobnom izboru

– peršin; 1/2  vezice (netko stavlja selen)

– maslinovo ulje; 2 dcl,

– bijelo vino; 1,5 dcl

– sol i papar

Photo: Željko Višić

Priprema jela:

Najvažniji dio pripreme je na dno teće poslagati povrće, stisnuto jedno uz drugo tako da se riba koja leži na povrću kuha u vlastitoj pari. Teća treba imati poklopac koji će dobro spriječiti preveliko isparavanje (nešto slično širem Zepter loncu i poklopcu) da nam povrće ne ostane na suhom.

Oguljeni krumpir srednje veličine narezati na polovice ili na trećine pa poslagati po dnu teće. Između krumpira umetnuti očišćene cijele ili polovice kapule i oguljenu skraćene komade mrkve, polovice sušene rajčice. Posoliti i popariti.

Predlažem da ribu začinite odvojeno, te je takvu polegnete po vrhu povrća, leđima prema dolje tako da u otvoreni trbuh možemo umetnuti cijela česna očišćenog češnjaka, isto tako i nenarezani peršin.

Između krumpira ugurati list lovora te sve posuti sušenim, među prstima mrvljenim bosiljkom

Sve zaliti uljem i vinom.

Staviti na vatru, pa kad zakuha smanjiti na minimum, tek toliko da lagano vrije. Riba će kuhanjem u pari postupno otpuštati sokove koji će zajedno s vinom, uljem i povrćem kreirati neponovljiv umak kojeg najčešće nikad nema dovoljno.

Poklopljena teća na lganoj vatri ne treba se dirati, niti otvarati 40-50 minuta … sigurno i provjereno …

Nakon navedenog vremena otklopite, provjerite gotovost krumpira i ako ste zadovoljni s njima … to je to. Tabinja je sigurno gotova što će te vidjeti odvojenim mesom od leđne peraje.

Photo: Željko Višić

Serviranje (isto kao kod morskog kokota pod pekom):

Napravite dogovor hoćete li na sredinu stola servirati teću s gregadom ili će domaćin ili netko drugi na tanjure spretno vaditi komade ribe i povrće. Tabinja je krte strukture pa bi je više različitih ruku moglo doslovno  razmrviti.

Serviranu ribu i povrće treba preliti umakom s dna teće i tu su svi gušti ovoga svijeta … i to je sigurno i provjereno…

Dobar tek Vam želi Žele!